Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Úgy állnak be az idősek a biofűtől Pécsen, hogy nem is akarják

Úgy állnak be az idősek a biofűtől Pécsen, hogy nem is akarják

Egyre gyakoribb, hogy biofűvel találkoznak az idősek, főként hajléktalanok Pécsen úgy, hogy nem is számítanak rá – tudta meg a Zoom.hu dr. Németh Dórától, a hajléktalanok háziorvosától egy beszélgetésen.

Mint elmondta, egyre több páciens fordul hozzájuk, hogy egy cigarettától, amit ők csavarnak, rosszul lesznek, olykor hosszú időre bódulttá, magatehetetlenné válnak. Az is kiderült, hogy nem tudatosan lettek ezek az emberek szerhasználók, hanem a véletlen műve folytán, ugyanis „csikkeznek”. Pécsen egyre több a biofű- vagy más dizájnerdrog-használó, aki az elszívott spangli végét egyszerűen eldobja az utcákon.

Ezekre találnak rá az idős hajléktalanok, és felhasználják a saját cigarettájuk elkészítésére.

Németh kiemelte, hatalmas veszélyeket hordoznak ezek az anyagok, mert nem tudni, miből készülnek, és azt sem, hogy a legyengült idősek szervezetére milyen hatással lesznek. Ráadásul az utóbbi időben Pécsen több gázolás is történt, aminek hajléktalanok voltak az elszenvedői, bár azt Németh hangsúlyozta, nem lehetett közvetlenül összefüggést találni a droghasználat és az esetek közt. Információink szerint egyébként egyre több nagyvárosban, így Pécsen is megjelentek a házi készítésű anyagok: hajlakk vagy körömlakk dohánnyal vegyítve/összefőzve, majd kiporciózva.

Dizájner drog MTI Fotó: Máthé Zoltán

Itt vannak a kézműves drogok

Dr. Szemelyácz János pszichiáter – addiktológus -, pszichoterapeuta, a pécsi INDIT Közalapítvány által működtetett Baranya Megyei Addiktológiai Ambulancia ambulanciavezető főorvosa a Zoom.hu-nak elmondta, valóban megjelentek a “kézműves” vagy “home made” dizájnerek, és mint ezeknél a szereknél kivétel nélkül, itt is az a probléma, hogy a pontos összetétel szinte sohasem megállapítható. Hangsúlyozta, nem elsősorban a függőség a legnagyobb gond, hanem a viszonylag gyorsan kialakuló káros (testi, pszichés és szociális) következmények, azaz a problémás szerhasználat. A következmények között említette, hogy gyakran kialakul vasoconstrictio (érszűkület), hipertónia (magas vérnyomás), fogyás, tudatzavar, pszichózis, paranoia, pánik és depresszió.

Az addiktológus elmondta, hogy ezen típusú szerek a piac 40 százalékát teszik ki, és használóik leginkább a szegények.

Ezen belül is kifejezetten a fiatal korosztályra jellemző és leginkább a 20 év alattiakra.

Ezek a szerek olcsók, ráadásul azért árulják sokan, mert C-listásak (nem pedig A-listásak) – azaz enyhébb a büntetési tételük – zárta Szemelyácz.

Hajléktalan Pécsen MTI Fotó: Kálmándy Ferenc