Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbanisztánozó e-mail miatt törölték Spiró György előadását a Párizsi Magyar Intézetben

Orbanisztánozó e-mail miatt törölték Spiró György előadását a Párizsi Magyar Intézetben

Felolvasó színházként mutatták volna be a Párizsi Magyar Intézetben december 6-án Spiró György Csirkefej című darabját. Az előadást azonban váratlanul, egy nappal a bemutató előtt lemondták, és hozzá tartozó Facebook-eseménynél is rögtön jelezték, hogy törölték az eseményt – írja a HVG.

A rendező Gerzsenyi Bea a lapnak elmondta, hogy az előadást az után fújták le, hogy valaki eljuttatta a felolvasóest meghívójaként körbeküldött e-mailjét a Külügyminisztériumhoz. „Külön meghívókat küldtem a potenciális nézőknek, és ebben az e-mailben

párhuzamot vontam a Spiró 1986-os darabja, a kommunizmus időszaka, valamint a mai Magyarország és Orbán Viktor totalitárius rendszere között”

– mondta a rendező.

A 120, egyenként meghívott között csak ismerősök, barátok, a kinti magyar közösség tagjai szerepeltek, újságíróknak, politikusoknak vagy diplomatáknak nem ment ki a levél, amelyben Gerzsenyi kifejezetten erős véleményt közölt a jelenlegi magyarországi viszonyokról.

”Harminc évvel a kommunizmus után a totalitárius gondolkodás még mindig működik

a szabadnak mondott, de a Mástól (idegen, migráns) való félelem miatt soha nem látott módon megbénított világban.” – olvasható az e-mailban, amelynben Gerzsenyi azt is hozzá fűzi, hogy „az állami korrupcióhoz Orbán Viktor úr a média és az igazságszolgáltatás feletti uralmat kapcsolja, hogy egy szándékosan körülzárt világot taposson”

A rendező szerint

Magyarországon az ostobaság vált államvallássá,

és mivel Spiró „Orbanisztán nyilaira kárhoztatott, mint megint mások a karaktergyilkosság vagy számkivetettség áldozatai”, az ő hangját hallatni még mindig a „mocsok ostobasággal szembeni” ellenállás egyik módja lehet.

Gerzsenyi a lapnak azt mondta tudha, hogy ki volt az, aki a levelet továbbította a Külügyminisztériumnak, de mivel bizonyítékokat nem tud felmutatni, a nevét nem árulta el. Hozzátett: december 5-én éppen próbáltak a Magyar Intézetben, amikor az igazgató, Havasi János közölte, hogy az imént hívták fel a külügytől az e-mail miatt. Akkor Havasi még– a rendező elmondása szerint– nem akarta lemondani az előadást, mert az szerinte „csak nagyobb botrányt okozott volna” „Rá két órára azonban kaptam tőle egy e-mailt, amelyben az állt, hogy

»tájékoztatlak, hogy a holnapi előadást töröltem a Magyar Intézet programjából, az okokat ismered,

üdvözlettel: Havasi János«”– nyilatkozta Gerzsenyi.

A HVG elérte telefonon Havasit, aki azt mondta, a legnagyobb problémája a rendező e-mailjeivel, hogy kiküldésükről az intézet nem tudott, és Gerzsenyi véleménye tipográfiailag nem különül el a darab, az e-mailben szintén olvasható hivatalos leírásától. Emiatt a levelet megtévesztőnek ítélte meg, mert azt sugallhatja, hogy a magyarországi viszonyokat kritizáló e-mail a Párizsi Magyar Intézet véleményét tükrözi.

Borítókép: Halász Nóra