Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nők kínzásával vádolják a szaúdi trónörökös volt tanácsadóját

Nők kínzásával vádolják a szaúdi trónörökös volt tanácsadóját

Szaúd-arábiai emberi jogi női aktivisták kínzásában való bűnrészességgel vádolják Szaúd al-Kahtánit, Mohamed bin Szalmán trónörökös volt tanácsadóját, aki ellen egy török bíróság is elfogatóparancsot adott ki a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi gyilkosságával kapcsolatos nyomozás keretében – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva.

A trónörökös volt tanácsadóját és bizalmi emberét egyebek mellett azzal vádolják, hogy

több nő kínzásánál jelen volt, és nemi erőszakkal, illetve halállal fenyegette őket.

A szaúd-arábiai, elsősorban nőjogi aktivisták törtvénytelen fogva tartásáról és megkínzásáról korábban a Human Rights Watch és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is beszámolt, az ENSZ pedig októberben felszólította Rijádot, hogy azonnal és feltételek nélkül bocsásson szabadon hat bebörtönzött aktivistát.

A Szaúd-Arábiában tartózkodó Kahtáni ellen a héten egy török bíróság elfogatóparancsot adott ki Hasogdzsi isztambuli meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás keretében. Kahtáni egyúttal egyike annak a 17 szaúdi állampolgárnak is, akiket az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma a gyilkosság miatt november közepén szankciókkal sújtott. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPApool/Olivier Douliery