Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Halott donor méhében hordta ki gyermekét egy édesanya

Halott donor méhében hordta ki gyermekét egy édesanya

A világon először született egészséges gyermeke egy halott donortól származó méhtranszplantáción átesett nőnek.

Az egészséges baba még tavaly született Brazíliában, édesanyja korábban egy 45 éves agyér-katasztrófa miatt elhunyt donortól kapott méhet. Az orvosok azért választották őt, mert vércsoportja egyezett a beültetésre váró nőével és életében háromszor is egészséges gyermeknek adott életet, hüvelyi úton.

 

A 32 éves brazil nőnek azért volt szüksége méhre, mert egy veleszületett rendellenesség miatt sosem fejlődött ki rendesen saját méhe.

A sikeres műtét után 5 hónappal a nő életében először elkezdett menstruálni és beindult a peteérése is. A transzplantációs műtét utáni hetedik hónapban leszívták a nő petesejtjét, majd mesterséges megtermékenyítést végeztek, melynek eredménye egy sikeres terhesség lett. Majd 2017 decemberében, a várandósság hetedik hónapjának végén, a baba és az anya biztonságának érdekében császármetszéssel segítették világra az egészséges újszülöttet. A szülés során a beültetett méhet is eltávolították az egészséges, 2 kilós gyermekkel együtt, hogy a későbbiekben se álljon fel a kilökődés veszélye – írta a Nuus.hu.

Az elmúlt években közel egy tucat alkalommal is próbálkoztak hasonlóval az orvosok, ám mindeddig sikertelenül.

(via Nuus / borítókép forrása: Pexels)