Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

SOTE: Nem marad újszülöttgyógyász nélkül az egyetem koraszülött ellátásért felelős osztálya

SOTE: Nem marad újszülöttgyógyász nélkül az egyetem koraszülött ellátásért felelős osztálya

A 24.hu úgy értesült, hogy csütörtökön délben felmentették Kocsis Istvánt, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája PIC osztályának osztályvezető főorvosát. A portál információi szerint a főorvossal együtt egy kollégája is távozik a koraszülöttek intenzív ellátást végző osztályról, ahol így nem marad neonatológus.

A Kocsis által 5 éve vezetett 24 ágyas osztály közel dupla akkora, mint a Honvédkórház PIC osztálya, amely december 16-án zár be. A kapacitáshiányt a fenntartó Honvédelmi Minisztérium elismerte, valamint közölték, hogy elsődlegesen pont a Semmelweis Egyetem osztályaira irányítják a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket – a Szent János Kórházon kívül .

A Semmelweis Egyetem később cáfolta a 24.hu értesüléseit, mely szerint neonatológus nélkül maradt az egyetem egyik koraszülött ellátásért felelős osztálya.

„A Semmelweis Egyetem az ország egyik legnagyobb koraszülött ellátásrét felelős központja. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika két telephelyén elhelyezkedő összesen három Perinatális Intenzív Centrum (PIC) mindegyike a legmagasabb, III. progresszivitási szinten végzi betegellátó tevékenységét. A PIC osztályokon továbbá olyan egyedi gyógyítási eljárások is elérhetők, amelyeket a fővárosban és a közép-magyarországi régióban egyedülállóan csak a Semmelweis Egyetem kínál. Ilyenek például az oxigén hiányos újszülöttek hűtéses kezelése, újszülött sebészet, újszülött bronchológia, anyagcsere-krízis állapotú újszülöttek intenzív kezelése, valamint az újszülött dialízis kezelés.

Az egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban az ellátottak száma éves szinten közel 1500.

A Nőgyógyászati Klinika egyik Perinatális Intenzív Centrumának osztályvezetőjétől az egyetem ma visszavonta a vezetői megbízást, ugyanakkor az említett orvos továbbra is a klinikán dolgozik. Az ellátás stabil, a PIC osztályokon minden nap minden órájában folyamatos szakorvos jelenlét mellett, az osztályok méretének megfelelő létszámú egészségügyi szakdolgozó és szakorvos jelölt végzi a gyógyító munkát”– olvasható az egyetem honlapján.

 

Borítókép forrása: Ivándi-Szabó Balázs