Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Saját zsírunkkal gyógyulhatunk

Saját zsírunkkal gyógyulhatunk

Az őssejt terápia évtizedes múltra tekint vissza, eddig azonban elsősorban csontvelőből vagy köldökzsinórvérből nyerték ki az értékes alkotóelemet. Néhány éve azonban felfedezték, hogy a testzsír is alkalmas a gyógyításra. Idehaza csupán néhány szakorvos használja ez a módszert mozgásszervi betegségek kezelésére, amellyel akár a protézis beültetések időpontját is későbbre lehet tolni.

Az őssejt terápia már jól ismert orvosi eljárás Magyarországon, a többség akkor ismerkedik vele, amikor gyermek érkezik a családba és leveteti a köldökzsinór véréből az őssejteket. A tudomány jelenlegi állása szerint 80 betegség esetén vethető be az őssejt. Arról azonban még kevesen hallottak idehaza, hogy a zsírsejtek is alkalmasak őssejt-terápiára. Csupán néhány magyar orvos végzi ezt a fajta beavatkozást mozgásszervi panaszok kezelésére.

„Az őssejtterápia során a zsírból levett őssejteket használjuk regenerációra. A zsírban százszor több őssejt található, mint a csontvelőben vagy a köldökzsinórvérben. A beavatkozás nagyjából egy órán át tart, a hasfal alsó részéről távolítjuk el a megfelelő mennyiségű zsírszövetet, majd mechanikai módszerrel, egy zárt rendszerben nyerjük ki a szükséges szövetállományt. Az értékes oldatot fecskendezzük be fájdalomcsillapítás mellett a nagyízületekbe. Ezután megindul a kopott, degenerált terület regenerációja. Bár ez egy egynapos ellátásban végzett műtét, mégsem olyan megterhelő a páciensnek és a szervezetnek, a rehabilitáció is egyszerűbb és gyorsabb. A végeredményt tekintve azonban 30-50 százalékos életminőség javulás érhető el vele. A műtét után néhány napig érdemes az ízületet kevésbé terhelni, mozgatni azonban szükséges, majd érdemes rendszeresen tornáztatni” – árulta el a folyamatot Ddr. Molnár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus főorvosa.

A zsírból levett őssejteket elsősorban nagyízületek, csípő-, térd- és esetleg vállkopások esetén lehet alkalmazni, amikor még az ízület rendelkezik valamennyi porcfelszínnel, hiszen ebben az esetben van csak esély arra, hogy az őssejt megtapad. A szakorvos hozzátette, nagyjából 6-12 hét az, amely után kijelenthető, hogy a beavatkozás sikeres volt. Emellett sikerrel alkalmazták már tenisz- és golfkönyök, porc- és ínszalag-, sportsérülések esetén.

Magyarországon három éve végeznek ilyen műtéteket, a tapasztalatok azt mutatják, hogy jóvoltából ki lehet tolni annak az idejét, amikor már elkerülhetetlen a protézis beültetése a kopott ízületbe. A legsikeresebben a 40-50-es korosztálynál alkalmazható, de más korban is megoldást jelenthet. A szakorvos azonban figyelmeztet, mindenkinek végig kell menni egy szigorú kivizsgáláson, hiszen nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás.

Borítókép: Pixabay