Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Örülhetnek a homeopaták, visszafelé is elsülhet a kormány terve

Örülhetnek a homeopaták, visszafelé is elsülhet a kormány terve

Hiába jelentette be nemrég az egészségügyi államtitkár, hogy a magyar piacra bekerülő homeopátiás készítményeket nem lehet gyógyszerként regisztrálni, szakértők szerint ettől még nem csökken a forgalmuk. Legfeljebb a patikákból szorulnak ki, és egyre többen kezdenek kontroll nélkül, online vásárolni.

Egy hétvégi rendezvényen beszélt arról Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, hogy már a parlament előtt van az az egészségügyi „salátatörvény”, amelynek értelmében a jövőben a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni. A jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelve engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket. Mint Horváth fogalmazott, kerüljük el azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, és legyen bátorságunk ahhoz, hogy azt képviseljük, amire van bizonyíték.

A ráció mellett

„Ez még csak egy törvénytervezet, amelynek tartalmáról annyit tudok, ami a médiában megjelent. Az ezzel foglalkozó cikkek rendszerint azt sugallják, hogy a homeopátiás szereket ezentúl nem lehet gyógyszereknek nevezni. A helyzet az, hogy csupán a magyar piacra újonnan bekerülő szereket nem lehet gyógyszerként regisztrálni. Ez egy igen jelentős különbség, mégis

méltányolandó az egészségügyi kormányzat részéről az a törekvés, hogy helyére teszi a dolgot és kiáll a ráció mellett.

Reméljük, ezzel a tartalommal kerül majd a parlament elé a tervezet, és el is fogadják azt” – mondta Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a Zoom.hu-nak.

Érdemi hatás nélkül

Boldogkői szerint ugyanakkor a törvény nem lesz érdemi hatással a homeopátiás szerek forgalmára. Aki hisz bennük, akkor is venni fogja, ha nem gyógyszereknek hívják azokat, legfeljebb „betudja a dolgot a gyógyszerlobbi újabb mesterkedésének”. (Egy igen elterjedt összeesküvés-elmélet szerint ugyanis a „gyógyszerlobbi-maffia” a profit érdekében minden eszközzel gátolja, hogy az emberek hozzájussanak az “igazi” gyógyszerekhez.)

Ráadásul a homeopata orvosok szerepe sem fog változni a tervezet elfogadásával, ugyanúgy felírhatják a nem-gyógyszer készítményeket a betegeknek. És mivel csak az újonnan beérkező készítményeket nem nevezik majd gyógyszereknek,

a már forgalomban lévő termékek gyógyszerek maradnak, amelyek egyébként recept nélkül is kaphatóak

– hívta fel a figyelmet a professzor.

Kacsamáj és tévé

„Úgy tudom, hogy az Oscillococcinum nevű szer más országokhoz hasonlóan, nálunk is a legnépszerűbb homeopátiás készítmény. Ezt egy nemlétező baktérium által megfertőzött kacsa májából állították elő, igen nagy hígítást alkalmazva. Itt az influenza szezon, nemsokára megjelennek a plakátok és a televíziós hirdetések. Szörnyű, hogy ezt egyáltalán árulni lehet”– mondta a biológus.

A homeopátiás készítményeket eddig egy 2001-es európai uniós direktíva alapján nevezhették gyógyszereknek, ez írja elő ugyanis, hogyan kell a szereket engedélyeztetni. Egy roppant egyszerű eljárást foglal magában, ahol

nem kell vizsgálni, a készítmények hatásosak-e, csak azt, hogy nincs mellékhatásuk.

A vizsgálat annak a ténynek a megállapításából áll, hogy a hígítás mértéke olyan nagy, ami lehetetlenné teszi a negatív hatásokat. Mivel az Európai Unió összes tagállamára nézve kötelező betartani az előírásokat, erős a gyanú, hogy a magyar törvényjavaslat szembemehet az uniós szabályozással – tette hozzá a professzor.

Forrás: Pixabay

Veszélyes is lehet?

„Pénzkidobás homeopátiás szereket vásárolni. Ugyanakkor a szerek közvetlenül csak akkor veszélyesek, ha nem szabályosan állítják elő őket, például, ha nem hígítják a nadragulyakivonatot. Ilyenbe többen is belehaltak már. Olyan is előfordult, hogy penicillinre bukkantak egy szerben, ami veszélyes lehet, ha valaki érzékeny erre az antibiotikumra.

Fertőző baktériumokat is találtak már ilyen készítményekben.

Az igazi veszélyt azonban inkább az jelenti, ha valaki kizárólag homeopátiás szerekkel akarja gyógyítani a betegségét. Továbbá, egy áltudomány jelenléte a gyógyításban rendkívül ártalmas az orvoslás tekintélyét illetően. Ezért is lenne fontos a törvényjavaslat elfogadása” – hangsúlyozta Boldogkői.

Az igazolatlan terápiák akkor is veszélyesek, ha csak kiegészítésként használják

Leginkább azok a betegek vannak veszélyben, akik vakon bíznak az alternatív gyógymódokban és lemondanak a hagyományos orvoslásról. A Yale Egyetem kutatói megállapították, az alternatív gyógymódot használó rákos betegek kétszer nagyobb eséllyel halnak meg, mint akik csak a hagyományos orvoslást választják.

Kitiltják a patikából

„A törvény annak a folyamatnak az első lépése, amely arról szól, hogy ezeket a szereket kiszorítsák a gyógyszertárakból. Ez azonban

az online beszerzések felé tereli a betegeket,

amivel gyakorlatilag leveszik a kontrollt a készítményekről, nem gyógyszerészek felügyelik majd a termékek kiadását, ezzel pedig magukra hagyják a betegeket” – mondta Sal Péter homeopata orvos, házi gyermekorvos a Zoom.hu-nak.

A Magyar Homeopata Orvos Szövetség elnökségi tagja állítja, ez ellentétes a nyugat-európai trendekkel. Néhány évvel ezelőtt Grazban járt egy homeopátiás tanfolyamon, ahol 50 hallgatóból 45 gyógyszerészasszisztens volt. Azért vettek részt rajta, hogy a patikában tanácsot tudjanak adni a vásárlóknak. Sal Péter szerint

Magyarországon ezt a lehetőséget akarják kivenni a gyógyszerészek kezéből.

Kamu vagy valódi gyógymód a homeopátia?

A médiában megjelenő nyilatkozatok sokasága között próbálunk rendet tenni egy homeopátiát támogató és egy ellenző orvos segítségével.

“Lobbiérdek”

„A jóindulatú feltételezésem az, hogy az egészségügyi kormányzat meg akarja védeni a betegeket a homeopátiás szerektől, mert úgy gondolja, veszélyesek. A rosszindulatú feltételezésem pedig az, hogy bizonyos lobbiköröknek érdekük megakadályozni a gyógymód terjedését” – jelentette ki Sal.

Hozzátette, Franciaországban, Németországban és Ausztriában 60-70 százalék a gyógymód elfogadottsága a betegek körében.

Egy magyar felmérés szerint ez a szám itthon 45-50 százalék körül mozog.

Ezek a szerek jelenleg a gyógyszerpiac egy-két százalékát teszik ki, de minden évben elképesztő mértékben növekszik a forgalmuk.

A negatív reklám

A homeopátiás gyógyszereken belül két kategóriát különböztetnek meg. Vannak a komplexek: egy-egy tablettából 8-10 félét gyűjtenek össze például torokfájásra vagy rekedtségre – ilyenből néhány száz létezik Magyarországon. A másik kategóriába az úgynevezett monokompensek tartoznak: ezeket a homeopata orvosok használják – ilyenből körülbelül 4500 van, de Magyarországon nagyjából ezret regisztráltak. A tiltás Sal szerint minden bizonnyal a monokomponensek háromnegyedét érinti majd.

„Mindezek ellenére az intézkedés nem rontja a termékek forgalmát, inkább felhívja rájuk a figyelmet. A negatív reklám is reklám”

– jelentette ki az orvos.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pixabay