Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nelson Mandela öt évvel ezelőtti halála lehet a bizonyíték az időutazásra

Nelson Mandela öt évvel ezelőtti halála lehet a bizonyíték az időutazásra

Emlékszel, hogy mikor halt meg pontosan Nelson Mandela? Milyen színű Thripio lába? Van-e monoklija a Monopoly-figurának? Valamelyikre biztosan rosszul tudod a választ.

Öt éve ezen a napon, 2013. december 5-én halt meg Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első színesbőrű elnöke. A dolog egyetlen pikantériája, hogy sokan úgy emlékeznek, Mandelát bebörtönzése után nem sokkal kivégezték apartheidellenes tevékenysége miatt. A valóság azonban az, hogy Mandelát 1990-ben kiengedték, 1993-ban béke Nobel-díjat kapott, majd 1994-ben elnökké választották.

Ezt elintézhetnénk egy vállrándítással, meg azzal, hogy az emberek tudatlanok, viszont az összeesküvés-elmélet hívők tudatában Mandela neve összeforrt egy (tudományosságot tökéletesen nélkülöző) elmélettel, amely bizonyíték lehet a párhuzamos univerzumok létezésére. Vagyis kollektív tudatunk azért van megvezetve ennyire, mert ezekből a világokból átszivárog valamiféle ottani holisztikus esszencia. Vagyis valahol, valamelyik multiverzumban Nelson Mandela meghalhatott a börtönben.

Egy másik népszerű elképzelés szerint a Mandela-effektus bizonyíték lehet az időutazásra, vagyis az elkövetkező évszázadok jó szándékú időgép-építői megpróbálják kiegyengetni a történelem igazságtalanságait.

A neten számos egyéb példa is van arra, hogy a kollektív tudatunk mennyire rosszul emlékszik dolgokra, ebből csemegéztünk egy csokorra valót:

1. „Luke, én vagyok az apád!”

A legtöbbet emlegetett példa A Birodalom visszavág kultikus jelenete, amelyben Darth Vader bevallja szörnyű titkát Luke Skywalkernek, miszerint vérségi kapcsolat van közöttük. Bár a különböző szinkronok minden nyelven ugyanúgy fordítják az eredeti mondatot, az emberek fejében a közcímben olvasott verzió dereng. Pedig a dialógus és a legendás idézet valójában így szól:

– Obi-van sosem mondta el, mi történt apáddal?

– Épp eleget mondott, elmondta, hogy te ölted meg.

– Nem, én vagyok az apád.

Tessék csekkolni:

2. C3-PO színe

Arra a kérdésre, hogy Thripio, a Star Wars-univerzum kotnyeles protokolldroidja milyen színű az eredeti trilógiában, valószínűleg a legortodoxabb rajongókon kívül a legtöbben azt mondják, aranyszínű. Csakhogy ez nem teljesen igaz, ugyanis C3-PO jobb lába térd alatt ezüst színű.

Persze ezt lehet azzal magyarázni, hogy általában R2-D2 takarásában áll és ritkán mutatják a lábait, de ez ettől még nem változtat a tényen:

3. Pikachu farka

A Pokemon-sorozat villanyegerének felidézése, pontosabban farkának leírása is sokaknak bajos, mert valamiért a legtöbben úgy emlékeznek, Pikachu farkának vége fekete. A helyzet az, valójában a farka töve a más színű, méghozzá barna, fekete sáv pedig egyáltalán nincs rajta.

4. A Monopoly figura monoklija

Bajszos fickó szmokingban, csokornyakkendőben, cilinderben, sétapálcával a fején. Na, de van rajta monokli? Valójában nincs, de a legtöbben úgy emlékeznek, igen.

Hogy miért, az talán az Ace Ventura 2-nek köszönhető.

5. We are the champions

A Queen legendás nótáját valószínűleg mindenki énekelte már egy retrobuliban. Na, de melyik sorral ér véget a dal?

„We are the champions of the world”

– vágják rá legtöbben, pedig az utolsó három szó bármennyire is lenne adekvát, hiányzik.

6. Tömegpánik a Világok harca után

Biztosan mindenki hallotta azt, hogy 1938. október 30-án, Halloween előtt egy nappal a CBS rádió letolta H.G. Wells rádiójátékát, a Világok harcát, Orson Welles átdolgozása pedig olyan jól sikerült és oly valóságosnak tűnt, hogy tömegpánikot okozott New Yorkban. Ezzel csak egy probléma van, valójában alig hallotta bárki élőben, és csak később a bulvárlapok keltettek hisztériát. Szóval nem rohantak utcára az emberek, nem alakult ki káosz és senki sem került kórházba emiatt.

7. VIII. Henrik csirkecombbal

Sokak fejében él egy kép az angol történelem egyik legkülönlegesebb szereplőjéről, ahogy kezében csirkecombot tart. Az a helyzet, hogy ilyen festmény sosem készült róla, ellenben Homer Simpsonról igen:

8. Bolondos dallamok

Vagyis angolul Looney Toones. Mármint Looney Tunes.

A jelenség tehát biztosan létezik, és a konteó része bár béna, legalább nem olyan kártékony elmebaj, mint a laposföld-hívők összeesküvés-elméletei.