Moszkva szerint oroszellenes, hogy Cipruson amerikai támaszpontok épülnének

Moszkva szerint oroszellenes, hogy Cipruson amerikai támaszpontok épülnének

Moszkva óva intette szerdán Ciprust attól, hogy engedélyezze az amerikai hadseregnek támaszpontok létrehozását a szigeten. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte:

Moszkva tudomást szerzett – megfogalmazása szerint – “oroszellenes tervekről”,

amelyek arról szólnak, hogy az amerikai hadsereg előre tolt bázisok kialakításának a lehetőségét vizsgálja a Földközi-tengeri szigeten.

“Különböző forrásoktól kapunk információkat arról, hogy az Egyesült Államok aktívan vizsgálja a lehetőségeket ciprusi katonai jelenlétének kibővítésére” – mondta a szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy ennek célja nyilvánvaló: lépéseket tenni az növekvő orosz befolyás ellen a térségben az orosz hadsereg sikeres szíriai hadműveleteinek fényében.

Zaharova szerint egy amerikai küldöttség már feltérképezte a tervezett bázisok potenciális helyszíneit, Washington pedig tárgyalásokat folytat a görög ciprusi kormánnyal a katonai együttműködés kibővítéséről.

A külügyi szóvivő szerint Oroszország számos alkalommal óva intette Nicosiát már attól, hogy a szigetet tovább militarizálja. Úgy fogalmazott: Ciprust belerángatják az Egyesült Államok és a NATO a Földközi-tenger keleti részeire és a Közel-Keletre vonatkozó terveibe, ami veszélyes következményekkel fog járni Ciprus számára.

A korábbi brit gyarmat Ciprus az orosz turizmus egyik népszerű célpontja, számos tehetős orosznak vannak ingatlanjai a szigeten. A briteknek két katonai támaszpontja van Cipruson, és bár amerikai katonák is állomásoznak ott, saját bázist nem alakítottak ki. (MTI)

Kiemelt kép: Illusztráció / Fotó: Kuthi Áron/MTI