Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Moszkva szerint oroszellenes, hogy Cipruson amerikai támaszpontok épülnének

Moszkva szerint oroszellenes, hogy Cipruson amerikai támaszpontok épülnének

Moszkva óva intette szerdán Ciprust attól, hogy engedélyezze az amerikai hadseregnek támaszpontok létrehozását a szigeten. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte:

Moszkva tudomást szerzett – megfogalmazása szerint – “oroszellenes tervekről”,

amelyek arról szólnak, hogy az amerikai hadsereg előre tolt bázisok kialakításának a lehetőségét vizsgálja a Földközi-tengeri szigeten.

“Különböző forrásoktól kapunk információkat arról, hogy az Egyesült Államok aktívan vizsgálja a lehetőségeket ciprusi katonai jelenlétének kibővítésére” – mondta a szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy ennek célja nyilvánvaló: lépéseket tenni az növekvő orosz befolyás ellen a térségben az orosz hadsereg sikeres szíriai hadműveleteinek fényében.

Zaharova szerint egy amerikai küldöttség már feltérképezte a tervezett bázisok potenciális helyszíneit, Washington pedig tárgyalásokat folytat a görög ciprusi kormánnyal a katonai együttműködés kibővítéséről.

A külügyi szóvivő szerint Oroszország számos alkalommal óva intette Nicosiát már attól, hogy a szigetet tovább militarizálja. Úgy fogalmazott: Ciprust belerángatják az Egyesült Államok és a NATO a Földközi-tenger keleti részeire és a Közel-Keletre vonatkozó terveibe, ami veszélyes következményekkel fog járni Ciprus számára.

A korábbi brit gyarmat Ciprus az orosz turizmus egyik népszerű célpontja, számos tehetős orosznak vannak ingatlanjai a szigeten. A briteknek két katonai támaszpontja van Cipruson, és bár amerikai katonák is állomásoznak ott, saját bázist nem alakítottak ki. (MTI)

Kiemelt kép: Illusztráció / Fotó: Kuthi Áron/MTI