Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legváratlanabb helyről érte kritika a magyar egészségügyet

A legváratlanabb helyről érte kritika a magyar egészségügyet

A jelentés bekéréséről egy szakfolyóirat konferenciáján beszélt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Részletes adatokat kért Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Országos Mentőszolgálattól – írja a Népszava. A politikus arra kíváncsi, hogy pontosan hol, mely mentőállomásokon és milyen gyakran lépik túl a sürgős hívásoknál a 15 percet, valamint hogy voltak-e, és melyek azok az esetek, amikor a mentők késlekedése valóban veszélyeztette valaki életét. A lap szerint erről szerdán egészséggazdászok előtt beszélt az államtitkár.

Horváth a Népszava szerint azért kérte az adatsort, hogy kiderüljön, hol van a probléma a mentésben, és ennek nyomán konkrét beavatkozásokkal tudjanak a kiérkezési időkön javítani. Horváth Ildikó szerint a betegeknek csaknem a fele „feleslegesen” érkezik a sürgősségi ellátóhelyekre, ezért a rendszerbe egy új elemet, az akut alapellátási egységeket integrálnák.

A kórházak gazdálkodásával kapcsolatban azt mondta az államtitkár:

húsz éve nem volt igazítás a finanszírozáson,

és ha igazak a számok, az intézmények kiegyensúlyozott működtetéséhez 7 százaléknyi pénz hiányzik. A jövő évben a rendszert úgy kell átalakítani, hogy ez az összeg év közben, tervezetten kerüljön az intézményekhez, és ne az év végén kelljen az adósságokról egyezkedni.

„A cél, hogy jobb egészséget biztosítson a rendszer, tovább éljenek az emberek, most viszont

az látszik, hogy nem jól adják a pénzt, mert a rendszer elégtelenül szolgáltat”

– mondta Horváth Ildikó, aki szerint pedig millió lehetőség van az egészségügyön belül, amellyel javíthatók ezek a mutatók. A politikus arra biztatta hallgatóságát, legyenek aktívabbak, mondják el, írják meg, hogyan léphetnének közösen az említett célokért.

Kiemelt kép: Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára / Fotó: Kovács Attila/MTI