Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amit kellett, fölvitte az űrbe a Falcon-9, de leszállni már nem sikerült, az óceánban landolt

Amit kellett, fölvitte az űrbe a Falcon-9, de leszállni már nem sikerült, az óceánban landolt

Magyar idő szerint szerdán 19:16-kor indult el az Elon Musk által vezetett SpaceX vállalat Falcon-9-es rakétája, ami a Nemzetközi Űrállomásra ellátmányt szállító Dragon teherűrhajót állította Föld körüli pályára.

A mai kilövés egészen a hatodik percig rendben ment, azonban a visszatérés közben a rakéta első fokozata meghibásodott, a fellépett irányítási problémák miatt elvétette a leszállás helyét, és a videofelvételek szerint az óceánban landolt.

Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt, azonban a Falcon-9-es rakétára szerelt, élő közvetítést sugárzó kamera képén a 6. percben (a videó második másodperce) megjelent egy kiesett tömítőgyűrűre emlékeztető fehér, csipkézett szélű karika.

Az eddig ismeretlen tárgy néhány másodpercig lebegett, majd beleütközött az egyik, ekkorra már nyitott állapotban lévő, titánból készült “grid finbe”, vagyis “rácsvezérsíkba”. (Az angolul “grid finnek” nevezett, rácsokból álló vezérsíkokból “X” alakban négy darab van elhelyezve a rakétafokozat felső részén, a szerepük pedig az, hogy a visszatérés során a hiperszonikus, több ezer km/h-s sebességtartományban az aerodinamikai erők segítségével irányítsák és irányban tartsák, valamint stabilizálják a rakétát.)

35 másodperc múlva a rakéta körülbelül 60 km-es magasságban belépett a sűrűbb légrétegbe és a tervek szerint elkezdődött a “reentry burn”, vagyis az a fázis, amikor a nagy sebességű tárgy által összenyomott levegő látványosan felizzik, és plazma halmazállapotú lángcsóva veszi körül a Földre visszatérő tárgyat, legyen az akár egy űrhajó, akár egy meteorit.

Négy másodperccel később (a videó 45. másodperce) azonban valami probléma lépett fel, ugyanis a külső felvételen úgy tűnik, mintha oldalra fordult volna a rakéta, ezzel egy időben a rászerelt kamera képe elkezdett szétesni és szakadozni. A rakétát körbevevő lángcsóva formája ugyanis nem a megszokott, nagyjából kör alakot mutatta, hanem egy téglalapra emlékeztetett.

16 másodperc múlva (1:01 a videón) véget ért az izzás a rakéta körül, a Falcon-9 pedig nem a függőleges tengelye mentén, hanem “oldalazva” haladt. Újabb 15 másodperc múlva a fedélzetről sugárzott videón jól látszott, hogy az addig keményen dolgozó kormányfúvókák működése megszűnt, majd 5 másodperc múlva a rakéta először billegni kezdett és másodpercek alatt elveszítette stabilitását, majd durván forogni kezdett.

A videón 1 perc 28 másodpercnél aztán először a kép jobb oldalán látható rácsvezérsík rögzítése engedett el, majd 5 másodperc múlva a bal oldali is megadta magát, a Falcon-9 pedig veszett pörgésbe kezdett. A SpaceX munkatársai aztán el is vették a képet.

Később kikerült egy másik videó is, amely a földről mutatja a landolás utolsó másodperceit.

Ezen a felvételen a 12. másodperctől tisztán látszik, hogy a rakéta hevesen imbolyog, miközben megközelíti a felszínt. Amikor az operatőr ráközelít a Falcon-9-esre, az is látszik, hogy nagy sebességgel forog a függőleges tengelye körül, ami leszállás előtt nagyon nem jó.

A videó 40. másodpercénél, mindössze 6 másodperccel a landolás előtt a rakéta hirtelen intenzíven balra dőlt és sodródni kezdett, majd kinyíltak a landolólábak. Ekkor úgy tűnt, hogy a forgás lelassult, és hogy a rakéta végül le tud szállni, de a landolás után lassan elkezdett jobbra dőlni, majd végül felborult és eltűnt a fák mögött.

Mostanra már azt is lehet tudni, hogy mi történt az utolsó másodpercekben.

A SpaceX kitette azt a videót, amelyen látszik a borulás valódi oka, ugyanis a rakéta nem a landolási helyére, hanem hosszú pörgés után az óceánba érkezett vissza.

A Falcon-9 így valószínűleg nem szenvedett javíthatatlan károkat, Elon Musk legutóbbi tweetje szerint a mentés folyamatban van.

A felvételek alapján valószínűleg a grid fin meghibásodása okozta a problémát.

A Falcon rakétarendszer forradalmi újítást jelent az űrhajózásban, ugyanis a korábbi típusokkal ellentétben ez a hordozórakéta többször felhasználható, mivel a második fokozat leválása után a legerősebb része, az első fokozat visszatér a Földre.

Kiemelt kép: Falcon-9 / Forrás: Wikipedia