Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A püspökök idióták, haszontalanok, meg kéne őket ölni – mondta a Fülöp-szigetek elnöke

A püspökök idióták, haszontalanok, meg kéne őket ölni – mondta a Fülöp-szigetek elnöke

Újabb támadást intézett a Fülöp-szigeteki katolikus egyház ellen a szigetország elnöke szerdán. Rodrigo Duterte szerint a püspökök idióták, haszontalanok, ezért meg kéne őket ölni.

A katolikus egyházat több alkalommal is élesen bíráló politikus ettől függetlenül leszögezte, hogy hisz istenben, aki nélkül semmire se vitte volna az életben. A püspökök viszont idióták, semmi mást nem csinálnak, csak kritizálnak – fogalmazott.

A 73 éves Duterte azt mondta: az ő istene józan paraszti ésszel van megáldva, a püspökök “hülye” istenéhez képest. “Sose mondtam, hogy ateista vagyok. Az elnökség isten adta ajándék. Biztos vagyok abban, hogy isten nem adta volna nekem e tisztséget, ha hatökör lennék” – mondta a Fülöp-szigetek elnöke a gyerekbarát települések és városok egy díjátadó eseményén.

A szigetország lakosságának több mint 80 százaléka katolikus keresztény. Duterte azonban már nem egyszer támadta az egyház papjait és püspökeit korrupció és szexuális bántalmazás gyanúja miatt. Az elnök állítása szerint gyerekkorábban papok szexuális bántalmazásának áldozata volt.

Duterte kirohanásával egybeesik Kenneth Bernard Hendricks pap letartóztatása. A 77 éves pap 37 évig szolgált a szigetország középső részén található Biliran szigetén, hazájában, az Egyesült Államokban azonban elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az idős papot legalább 50 fiatal megerőszakolásával vádolják az amerikai hatóságok. Áldozatainak többsége sekrestyés volt a bűncselekmény elkövetésekor, a legfiatalabbak hétévesek voltak.

Az amerikai papot Manilába szállították a Fülöp-szigeteki hatóságok, ahonnan várhatóan kiadják az Egyesült Államoknak. (MTI)

Kiemelt kép: Rodrigo Duterte / Fotó: Mark R. Cristino/MTI/EPA