Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kórházak trükköznek a kórházi fertőzések okozta halálesetekkel

A kórházak trükköznek a kórházi fertőzések okozta halálesetekkel

Október végén került fel az ÁNTSZ honlapjára az Emmi kórházi fertőzésekről szóló jelentése. A dokumentumot már jóval korábban, legkésőbb szeptember 1-jén közzé kellett volna tenni. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pert indított, hogy legyenek nyilvánosak az adatok a kórházakra lebontva is, egyelőre ugyanis csak az országos, összesített számok ismerhetők meg – írja a Hvg.hu.

A jelentés azonban hiába lett nyilvános, a szöveg még mindig nem közérthető, a laikusok számára a dokumentumban szereplő táblázatok nem sokat mondanak. A TASZ munkatársa ezért most értelmezte a szöveget.

A jelentés kitér a járványokra, a dokumentum kiemeli, hogy ezek kialakulásában szerepet játszik, hogy kevés az egészségügyi dolgozó, a kórházak zsúfoltak, és nincs lehetőség a megfelelő elkülönítésre sem. A kórházi fertőzések száma folyamatosan nő: a multirezisztens kórokozók – amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak – által kiváltott fertőzések gyakorisága 2017-ben tovább emelkedett. 2015-ben még „csak” 20,6, 2016-ban már 23,4, tavaly pedig 25,1 fertőzéses eset jutott 10 000 kórházakból elbocsátott betegre.

A hányással, bélgyulladással vagy akár halállal járó bélbaktérium okozta fertőzések száma 2016-ban csökkent, tavaly viszont újra emelkedett. A vérmérgezéses esetek száma a multirezisztens baktériumokéhoz hasonlóan folyamatosan emelkedik, míg 2016-ban 17,3, addig 2017-ben már 18,2 ilyen esetet regisztráltak 10 000 betegre vetítve.

A jelentésből viszont hiányoznak bizonyos adatok – a 4935 MRK-fertőzött közül csupán a biztosan MRK-fertőzésben meghaltak számát közli, vagyis kimaradnak azok, akiknél felmerült a gyanú, de valamiért mégsem bizonyosodott be, hogy ilyen fertőzés miatt haltak meg. Így nehéz megbecsülni, hogy összesen hány ember halálát okozták tavaly kórházi fertőzések. A TASZ szerint ráadásul a számokkal könnyű játszani: azoknak a száma ugyanis relatíve elég alacsony, akik esetében dokumentálták, hogy a halált valamelyik kórházi fertőzés okozta, az már gyakoribb, hogy egy beteget diagnosztizálnak ugyan kórházi fertőzéssel, de a halál okánál már nem tüntetik ezt fel. (via Hvg.hu)

Kiemelt kép: Illusztráció / Fotó: Kovács Tamás/MTI