Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tovább erősödött a Fidesz, már 3 millió kormánypárti van az országban

Tovább erősödött a Fidesz, már 3 millió kormánypárti van az országban

Két százalékponttal növekedett a kormánypártok szavazóinak aránya októberről novemberre.

Két százalékponttal növekedett a kormánypártok szavazóinak aránya októberről novemberre, a Jobbik tábora pedig pont ugyanennyivel csökkent – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Négy lista jutna parlamenti mandátumokhoz, ha most vasárnap rendeznék az EP-választásokat, a Fidesz 2014-hez képest kettővel több képviselőt küldhetne a testületbe.

Forrás: Nézőpont Intézet

  • A teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, ez az adat körülbelül hárommillió kormánypárti választópolgár létét feltételezi.
  • A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 10 százalékról 9 százalékra csökkent az elmúlt hónapban így már kevesebb, mint 800 ezer szimpatizánssal rendelkeznek.
  • Az MSZP és a Párbeszéd koalíciója, 5-ről 6 százalékra tudta növelni táborát, mely ez által közel 500 ezer főt tesz ki.
  • A Demokratikus Koalíció megtartotta az októberben mért, 4 százalékos szimpatizánsi körét a teljes népesség körében (320 ezer fő),
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékponttal növekedve immáron 3 százalékon áll (240 ezer fő).
  • Az LMP és a Momentum változatlanul 2-2 százaléknyi, 160-160 ezer fős szimpatizánsi táborral rendelkezik,
  • a Mi Hazánkat pedig a lakosság 1 százaléka, nagyságrendileg 80 ezer fő támogatja.

A Fidesz-KDNP tábora jelentősen aktivizálódott az elmúlt egy hónapban, így a választási részvételüket biztosra ígérő választópolgárok körében 51-ről 53 százalékra emelkedett a kormánypártok szavazataránya. A választások óta ez már 6 százalékpontos emelkedést jelent a Fidesz-KNDP belföldi listás eredményében.

A Jobbik fordított utat járt be, támogatottsága októberről novemberre 17-ről 15 százalékra csökkent. Utóbbi a leggyengébb adat, 4 százalékpontos esés az áprilisi országgyűlési választás óta, miközben a belőle kivált Mi Hazánk 2 százalékra növelte szavazói arányát.

Az MSZP-P megtartotta múlt havi, 10 százalékos táborát, a DK 1 százalékpontot veszítve ezúttal 7 százalékot szerezne. Továbbra is egyaránt 4-4 százalékon áll az LMP, a Kutyapárt és a Momentum, 1 százalék pedig egyéb pártokra szavazna.

Borítókép: Veres Viktor