Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ön mennyire populista? Itt tesztelheti

Ön mennyire populista? Itt tesztelheti

Zsolt Péter szociológus készítette el az alábbi nemzetközi populizmus kérdőívet.

“A felmérés olyan meghatározó pilléreket kíván megvilágítani, amelyre korunk populizmusa épül. Mélyen rögzült, s számos fontos funkciót ellátó ösztönökről van szó, amelyek attitűdökben, sőt, értékben fejeződnek ki. Az alábbi kérdőívvel a mindannyiunkban meglévő populista Önre jellemző szintjét tudja megmérni. A szakirodalom nevezi még a mostani folyamatokat „demokratikus illiberalizmusnak” is” – írja a készítő.

A tesztet itt töltheti ki.

Kik azok a populisták?

A populizmus – eredeti jelentése szerint – azt az irányzatot jelenti, amely nem a korrupt politikai elit, hanem a nép érdekeit tartja szem előtt. Azonban ez nem feltétlenül valósult meg így a gyakorlatban: a hatalomra kerülő populisták gyakran felforgatják a demokratikus normákat, aláássák a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét, vagy csorbítják bizonyos kisebbségek jogait.

A Guardian tanulmánya szerint jelenleg 11 európai országban vannak hatalmon populista pártok: Olaszországban, Görögországban, Bulgáriában, Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Norvégiában, Finnországban és Magyarországon. A portál külön írt a jobb- és baloldali populistákról, előbbihez sorolva Orbán Viktort és Matteo Salvinit, utóbbihoz a görög Sziriza és a spanyol Podemos pártokat, vagy az olasz Öt Csillag Mozgalmat.

Míg 1998-ban még csak 12,5 millió ember élt populista vezetésű kormány alatt, ma már több, mint 170 millió.

Borítókép: Pixabay