Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

CEU professzora: Az egyetem elüldözése fehérorosz tempó

CEU professzora: Az egyetem elüldözése fehérorosz tempó

Ami itthon zajlik, az sokkal inkább hasonlít ahhoz, ahogy Lukasenko Fehéroroszországából szorította ki az Európai Bölcsészettudományi Egyetemet (EHU).

Félrevezetőek lehetnek a történelmi analógiák – idézi a Hvg.hu a CEU professzorának, Pető Andreának Facebookon közzétett írását. Pető kifejti, hogy az intézmény emigrációba kényszerítése nem a prágai Károly Egyetem 1938-as, a Varsói Egyetem 1939-es, az Oslói Egyetem 1943-as esetéhez hasonló.Ekkor a náci Németország által megszállt országokban becsukták a szabad gondolkodás színtereit és a tanárokat deportálták.

Ami itthon zajlik, az sokkal inkább hasonlít ahhoz, ahogy Lukasenko Fehéroroszországából szorította ki az Európai Bölcsészettudományi Egyetemet (EHU). Ők Vilniuszba mentek. A fehérorosz diákokat most buszoztatják Minszkből és kiváló képzést kapnak azok, akik nem a szegényedő és folyamatos hintapolitikát folytató Fehéroroszországban képzelik el a jövőjüket.

Borítókép: Csóti Rebeka