Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Attól, hogy beültetnek valakit megkérdezni, mi a beteg panasza, nem oldódik meg a probléma”

“Attól, hogy beültetnek valakit megkérdezni, mi a beteg panasza, nem oldódik meg a probléma”

A törvénybe iktatott triázsolások nem oldják meg a sürgősségi osztályok gondjait, hiszen így sincs, aki ellássa a betegeket. Ráadásul sok olyan helyen működik sürgősségi, ahol valójában semmi szükség nem lenne rá – nyilatkozták egészségügyi szakemberek a Zoom.hu-nak.

Mint arról korábban – a Népszava információi alapján – a Zoom.hu is beszámolt, a jövőben minden sürgősségi osztályon dolgozik majd egy diplomás triázs-szakember, aki érkezésükkor osztályozza a betegeket tüneteik alapján, besorolja őket annak megfelelően, hogy milyen gyorsan kell orvosi ellátásban részesülniük. A lap birtokába került dokumentum szerint az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottakat 5 percen, a saját lábukon érkezőket 10 percen belül kell „osztályozni.” A betegek a besorolásuk szerint lehetnek

újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek, valamint halaszthatók.

A legtöbb helyen már van

Több sürgősségi osztályon dolgozó szakemberrel beszéltünk, akik elmondták, bármilyen furcsa, de működnek úgy részlegek jelenleg is az országban, hogy nincs senki, aki elirányítaná a betegeket. Nincs egységes jogszabály, nem írja elő egyetlen törvény sem, hogy ennek miként kellene történnie. Bár a legtöbb helyen így is létezik triázs, de ott az ésszerűség és a szakma általános szabályai határozzák meg a gyakorlatot.

Olyan kórház is akad, ahol egyik műszakban még működik az osztályozás, a következőben már nem.

„A mostani döntés látszatmegoldásnak sem elég, hiszen a sürgősségi ellátás problémája nem csak az, hogy kevés a szakember és az osztály a területen. Elégtelen az alap-, a szakorvosi- és a kórházi ellátás, hosszúak a várólisták, ezen belül a diagnosztika kritikus. A beteg ezért megpróbál megoldást találni a rengeteg problémára, és a sürgősségin köt ki. Nem csoda, ha minden gond a Sürgősségi Betegellátó Osztályokra (SBO) terhelődik” – mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Zoom.hu-nak.

Az oxiológus (sürgősségi szakember – szerk.) szerint attól, hogy beültetnek valakit, aki megkérdezi a beérkezőktől, hogy mi a panaszuk, a betegek problémája még nem oldódik meg. Abban talán segítséget jelenthet, hogy a sürgősségi osztályok terhelése valamelyest csökken, de ez biztosan nem lesz jelentős. Ráadásul a várakozási idő sem rövidül majd, hiszen ettől még nem lesz több laboros vagy orvos az osztályokon, mint ahogy nem hoznak több MR-t és CT-t sem.

Az pedig, hogy működhettek osztályok triázsolás nélkül eddig is, felháborító és érthetetlen – tette hozzá.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem kellene mindenhova SBO

A Népszava cikkében megemlíti, hogy külön érdekessége is van a koncepciónak, amely új, speciális sürgősségi centrumként nevezi meg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet. Eddig itt reumatológiai és immunológia betegeket kezeltek, igaz, ez a jövőben sem lesz másképp, csakhogy az intézményfinanszírozás kiegészül havi 5,2 millió forinttal, amiért cserébe

24 órán át kell fogadniuk a reumás derékfájósokat is.

„Jól mutatja, hogy az egészségügy mennyire korrupt, és hogy mennyire egyéni érdekek mentén épül fel, hogy olyan kórházban is üzemelhet ilyen részleg, amely csak reumatológiai panaszokat kezel” – mondta Kunetz. Szerinte az SBO-k lényege éppen az lenne, hogy széleskörű ellátást tudjanak biztosítani a betegeknek, nem pedig, hogy egy területre koncentráljanak. Hozzátette, a sürgősségi rendszerre ígért 630 millió forint a triázson dolgozó szakápolók fizetésére is alig lehet elég, és akkor még nem beszéltünk a felújításokról és az egyéb költségekről.

Hatalmas egészségügyi béremelés

Hatalmas egészségügyi béremelés jön

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere még csütörtökön jelentette be, hogy a kormány rábólintott az alapellátás és a sürgősségi ellátórendszer átalakítására. Elmondása szerint utóbbi megvalósítására mintegy 630 millió forint többlettámogatást kért a tárca vezetője.

Több fizetés kellene

„A mentőkkel érkezőknek értelemszerűen idáig is elsőbbségük volt a járó betegekkel szemben, ez nem változik. Ahol működik triázs, ott jelenleg is szakképzett emberek dolgoznak, ez sem lesz másképp.

A valódi probléma valójában továbbra is az emberhiány”

– mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Attól tart, bár a megfogalmazás lehetőségként említi, hogy triázsolást mentődolgozók is végezhetnek majd, leginkább velük fogják feltölteni ezeket a helyeket. Miközben egyáltalán nem biztos, hogy lesz elegendő mentőtiszt, és ők kapnak majd annyi fizetést, amiért megéri elvállalniuk a pluszmunkát.

„Értem a szándékot, de nem úgy tűnik, hogy van rá pénz is. Továbbra is hatalmas a dolgozói hiány, és amíg nem fizetik meg őket, a problémák változatlanul fennállnak. Nincs humánerőforrás, nincs ember, aki átvegye a beteget a mentőktől” – tette hozzá a szakszervezet vezetője.

Mentők a folyosón MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hangsúlyozta, a Honvédkórházban például azért látni sok mentődolgozót, mert ők hiába mennek oda a pulthoz és adják le az adatokat, az egész valójában semmit nem ér. Nincsen szakember, nincs orvos, aki foglalkozzon a beérkező betegekkel.

Borítókép: betegek várakoznak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszék megnyílt Sürgősségi Betegellátó Osztályán 2014. szeptember 29-én MTI Fotó: Sóki Tamás