Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A jobboldali magyar média egybesütött pizza lett, paradicsomos alappal, feltét nélkül

A jobboldali magyar média egybesütött pizza lett, paradicsomos alappal, feltét nélkül

Képzeljünk el egy felszeletelt pizzát. Ez a pizza nem csupán a képzeletünkben van felvágva kisebb-nagyobb szeletekre, hanem a valóságban is, és úgy tűnik, hogy a paradicsomos alapon kívül a feltét szeletenként azért némileg más és más.

Ha sikeresen elképzeltük ezt a felszeletelt pizzát, az egyik szeletét egy kis sonkával, a másikat egy kis gombával, és így tovább, akkor most felejtsük is el, mert ebben a formájában nem létezik többé.

Ugyanis a pizzaszeleteket egész pizzává sütötték.

Valahogy így lehet elképzelni, ilyen egyenpizzaként a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, ami magába olvasztotta szinte az összes, Fidesz-, illetve kormányközeli oligarcha, valamint üzletemberecske tulajdonában lévő médiavállalkozásokat és az ő médiafelületeiket. Hogy milyen lesz a feltét, marad-e néminemű változatosság, lesz-e sonka, lesz-e gomba, és így tovább, arról a Zoom.hu által megkérdezett szakértő például azt mondja, hogy valószínűleg igen.

A 444-en Plankó Gergő viszont egy olyan összeállítást készített feltét ügyben, hogy ihaj, szóval csak és kizárólag a paradicsomos alap maradt az egész pizzán, se sonka, se gomba, se (…), és így tovább. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba betagozódott médiafelületek ugyanis úgy kommentálták ugyanazt a hírt – mármint azt, hogy ők bizony önként és dalolva meneteltek az egységes pizzába –, mint ahogy egy általános iskola első osztályos tanulói köszönnek a terembe belépő tanítónak:

Jóóóóónapot kíííííváááánooook!

Csak néhány példa:

  • Origo: „A holding jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon a szétesés tapasztalható.”
  • Lokál: „A holding jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon a szétesés tapasztalható.”
  • Figyelő: „A holding jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon a szétesés tapasztalható.”
  • Magyar Idők: „A baloldalon szétesés, a jobboldalon egység.”

Menjenek bátran a pizzériába, kérjenek egy négysajtosat!

„Míg a jobboldalon óriási előrelépés van, a médiumok fenntarthatósága erősödik, nincsenek profitelvárások, nincsen létbizonytalanság, addig a baloldali liberális médiumok vergődnek, külföldi tulajdonos vagy külföldi támogatás nélkül alig tudják fenntartani magukat” – írta az Origo.hu Nonprofit médiaholding jön létre című cikkében. Ma pedig jött egy sajtóközlemény a Fidesz és a kormány által is jól finanszírozott Médianéző Központtól, ami azt taglalja, hogy változik a médiapiac (értsd: ismét központosítják, egy kézbe vonják össze az állami pénzből fenntartott jobboldali médiát), de változatlan a balliberális túlsúly (értsd: sokkal többen olvassák az állami pénzektől általában mentes, független médiát).

Ugyanebben a médianézős anyagban olvasható az a mondat is, amely azt állítja, hogy

„az új struktúra (…) szellemi függetlenséget garantál az ott dolgozók számára”.

Ahogy az elején önök a pizzát, úgy én most megpróbálom elképzelni szegény szerkesztőket az Origónál, a Lokálnál, a Figyelőnél, a Magyar Időknél és a többieknél, amint szellemi függetlenségük csúcsán mindannyiuknak ugyanaz a mondat jut eszébe az MTI-től átvett hírről – ráadásul egyszerre. Ugyanis nem, az MTI egyesülős-alapítványos híre még most sem tartalmazza a fent négyszer idézett mondatot: „A holding jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon a szétesés tapasztalható”.

Az egybesütött pizzát önökkel együtt még csak-csak el tudtam képzelni. De ezt már egyáltalán nem tudom. Függetlenséget hazudni pedig nagyon nehéz lesz úgy, hogy mindenkinek megmondják, mit és hogyan kell gondolnia egy hírről. És mindeközben irigynek lenni arra, hogy a kormánytól független, valóban nehéz anyagi helyzetben lévő magyar médiát olvassák sokkal többen, az olyan, mint… hát, nem is tudom, mit írjak.

Ja, bocs, mert nem mondták meg nekem, mit is kellene.