Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Összeadták, 30 milliárdot ér a Nemzeti Tájékoztatási Iroda

Összeadták, 30 milliárdot ér a Nemzeti Tájékoztatási Iroda

Több mint 30 milliárdos ajándékot kapott oligarcháitól a NER – vagyis ennyit költöttek a Fidesz-közeli vállalkozók azokra a médiaérdekeltségeikre, amelyeket a múlt hét közepén ingyen átengedtek a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak – írja a G7.hu.

A Zoom.hu is írt róla, hogy a folyamat hivatalosan még nem zárult le, mert a GVH vizsgálja a tranzakciókat, melyeket azután jelentettek be, hogy Mészáros Lőrinchez került a Magyar Idők, a Bors és a Szabad Föld is, amelyeket rögtön fel is ajánlott az alapítványnak, ám az ezen kívül is rengeteg médiumot fog össze.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc focimeccset néz MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek egy részét – mint például a Habony Árpádhoz köthető Lokált, illetve 888-at vagy az Ómolnár Miklós-féle Ripostot – már eleve ezek a kormányközeli vállalkozók alapították, a cégek többsége azonban vásárlás révén került eddigi tulajdonosához. Méghozzá döntően piaci tranzakció keretében, azaz nem éppen olcsón.

Bár az ilyen adásvételeknél az árat sosem árulják el, a tranzakciók jellege miatt sok esetben ki lehet olvasni az érintett vállalatok beszámolóiból. A G7.hu átnézte valamennyi érintett cég jelentéseit, és arra jutott, hogy az eddigi tulajdonosok 30 milliárd forintnál is többet költöttek a most térítésmentesen átadott médiumokra:

  • Opus Press: Mészáros Lőrinc – 9,89 milliárd
  • Lapcom: Andy Vajna/Mészáros Lőrinc – 6,16 milliárd
  • Inform Média: Heinrich Pecina/Mészáros Lőrinc – 10,41 milliárd
  • Origo: Szemerey Tamás/Matolcsy Ádám – 3,69 milliárd
  • Figyelő: Schmidt Mária – 240 millió
  • Magyar Idők: Liszkay Gábor – 100-150 millió
  • Retro Rádió: Andy Vajna – 41 millió
  • Helyi rádiók: Szíjj László – 10-30 millió

A Zoom.hu nemrég közölt interjút Polyák Gáborral, a Mérték Médiaműhely vezetőjével, aki szerint bár az átlagembereknek szinte semmit nem jelent ez a változás és a NER is “csupán” évi pár milliárdot spórolhat mindezzel, a kormánypárti médiumok vezetőinek viszont komoly fejtörést okozhat, mert a kiskirályok elkezdték magukénak érezni ezeket a sajtótermékeket és kiszivattyúzni belőlük a pénzeket. Részletek itt:

“Megtanulta Orbán Simicskától, csak csicskákkal működik a rendszer”

Komoly átrendeződés zajlott le a kormánypárti médiánál, az eddigi fideszes médiatulajdonosok sorban ajánlották fel érdekeltségeiket a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy.com