Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron döntött: tárgyalnának a sárgamellényesekkel

Macron döntött: tárgyalnának a sárgamellényesekkel

Emmanuel Macron francia elnök arra kérte Édouard Philippe miniszterelnököt, hogy fogadja a parlamenti pártok vezetőit és a tüntetők képviselőit, hogy

közösen találjanak kiutat az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások okozta válságból.

Az egyeztetéseken a pártvezetők és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere mellett részt vesznek “a sárgamellényesek azon csoportjai, akik jelezték, hogy hajlandók párbeszédre a kormánnyal”. A miniszterelnök pénteken már kísérletet tett a sárgamellényesek szóvivőivel a párbeszédre, de az egyeztetés kudarcba fulladt.

Rohamrendõrök könnygázgránátok füstjében a sárgamellényes tüntetõk és rendőrök közt vívott összecsapás közben december 1-jén MTI/EPA/Etienne Laurent

A köztársasági elnök vasárnap válságtanácskozást tartott hivatalában az előző napi országszerte 263 sérültet követelő zavargásokról. A megbeszélésen Emmanuel Macron méltatta a rendőri erőket és a mentőket, akik szombaton “példátlan bátorságról tettek tanúbizonyságot”.

Macron megígérte, hogy egyetlen bűncselekmény sem marad büntetlen.

Jóllehet a belügyminiszter szombaton nem zárta ki, hogy a további zavargások elkerülésére a kormány teljesíti a rendőrség kérését, és bevezeti a rendkívüli állapotot, sajtóértesülések szerint ezt a lehetőséget nem vitatták meg a kormánytagok a válságértekezleten, mert talán vannak “más megoldások” is a rend helyreállítására.

Az ellenzék és a sárgamellényesek egy része is konkrét és azonnali intézkedést követel a kormánytól, legfőképpen moratóriumot az üzemanyagok adójának január 1-től tervezett emelésére. De követelik az életszínvonal javítását, sőt többen Emmanuel Macron államfő lemondását is.

(MTI)

Borítókép: Emmanuel Macron / MTI/EPA/Christophe Petit Tesson