Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kövér nem szereti, de tiszteli Nagy Imrét, ám a szobrának mennie kell

Kövér nem szereti, de tiszteli Nagy Imrét, ám a szobrának mennie kell

Még mindig nem született hivatalos döntés a mártír miniszterelnök Vértanúk terén lévő szobrának áthelyezéséről – derül ki abból a válaszból, amit a házelnök küldött a Népszavának. A fideszes házelnök – aki az ügyben illetékes Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) elnöke is – azt írta:

„A KNEB napirendjén még nem szerepelt a szobor áthelyezésének kérdése”.

Kövér közölte azt is, hogy 2018. június 11-én, a Heti TV-ben vele készült interjúban már kifejtette véleményét, ami azóta sem változott.

 

Kövér László Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Akkor a fideszes politikus úgy fogalmazott: „nem szeretem Nagy Imrét, viszont tisztelem, amiért mártírhalálával megváltotta saját korábbi bűneit”. Kommunista múltja ellenére jó hazafiként kell emlékeznt rá – tette hozzá.

Ami pedig a mártír miniszterelnöknek a Kossuth tér sarkán álló szobrát illeti: a házelnök szerint „jó szándékkal és tényleg nem a balhét keresve” olyan megoldást kell találni, hogy másik méltó helyet kaphasson, „semmivel sem kevésbé méltó helyet, mint ahol most van”.

A Zoom.hu korábban írt róla, hogy Nagy Imre első egész alakos hazai szobrát 1996. június 6-án avatták fel jelenlegi helyén, a Vértanúk terén. Varga Tamás szobrászművész alkotásáról a kormány Vértanúk terének átépítését célzó határozata alapján Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújításért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője azt mondta, elkerül jelenlegi helyéről és

a Jászai Mari tér lehet az új helyszín,

ahová az alkotóval, Varga Tamással folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a Nagy Imre-szobrot.

Borítókép: Nagy Imre szobra a „Nagy Imre marad” elnevezésű csoport transzparenseivel 2018. augusztus 27-én / Forrás: Nagy Imre marad/Facebook