Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt a vége: Bécsbe költözik a CEU

Itt a vége: Bécsbe költözik a CEU

„Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében” – írta közleményében az egyetem.

Döntésüket azért ma hozták nyilvánosságra, hogy időben tudjunk hallgatókat toborozni a következő tanévre.

„Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését” – írták.

Michael Ignatieff, a Central European University (CEU) elnök-rektora (k) MTI Fotó: Balogh Zoltán

„A CEU-t kiszorították” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

„Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.”

Nem értik a kormányt

A bejelentés után nem sokkal a CEU vezetői sajtótájékoztatót tartottak. Micheal Ignatieff rektor ezen úgy fogalmazott: nem tud azokra a kérdésekre válaszolni, hogy miért döntött így a magyar kormány.

„Ezt talán tőlük kérdezzék meg” – mondta.

Ők viszont lépéskényszerbe kerültek, ezért kellett most meghozniuk a döntést a Bécsbe költözésről. Bár tisztában vannak vele, hogy a Lex CEU-t jelenleg nemcsak a magyar alkotmánybíróság, hanem az Európai Unió Bírósága is vizsgálja, de nem várhattak tovább, hiszen január végéig be kell fejeződnie az új hallgatók felvételének, nekik pedig tudniuk kellett, melyik városban fognak tanulni.

Fodor Éva, a CEU rektor-helyettese kiemelte: bár minden konkrét kérdésre még nem tudnak válaszolni, számukra az a legfontosabb, hogy a tanulás és a tanítás minősége ne csökkenjen.

„Meg kell őriznünk az egyetemünk egységét, ez mindig egy egyetem volt és az is fogunk maradni a jövőben” – mondta, és azt is hangsúlyozta, hogy az oktatás átszervezésével kapcsolatos döntéseket konzultációk után hozzuk meg.

“Sötét nap Európának”

Korábbi közleményükben hangsúlyozták, a kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával. A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte. Közleményükben úgy fogalmaztak, egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ahogy fogalmaztak,

“ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is”.

„Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben” – mondta Ignatieff.

Az Egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

A CEU hálásan köszöni a sok támogató gesztust. Ugyanakkor mély szomorúsággal veszik tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sok ezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy “szabad országra, szabad egyetemre” vágynak.

Bécsben már várják őket

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az Egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

“Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd” – mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke.

Lejárt a végső határidő

Michael Ignatieff, az egyetem rektora október végén elégelte meg a helyzetet, ekkor jelentette be, hogy ha december 1-ig nincs megállapodás, akkor a CEU Bécsbe költözik. Ezzel Magyarország az egyik legjobb felsőoktatási intézményét veszíti el. A CEU képzéseinek többségét a legjobb 200 képzés között tartják nyilván az egyetemi rangsorokban. Vannak olyan területek, amelyekben a legjobb 50 között van az egyetem.

Tüntetés a parlament előtt CEU-ügyben 2017, április 6. Fotó: Balogh Zoltán MTI

Ebben a cikkünkben korábban összefoglaltuk, pontosan mi történt az elmúlt években, ami a CEU döntéséig vezetett.

Hogyan jutottunk el odáig, hogy az ország egyik legjobb egyeteme Bécsbe költözik?

December elsején lejár a Central European University (CEU) által adott határidő, és mivel a kormány továbbra sem hajlandó az egyetem jövőbeli működéséhez szükséges okiratot aláírni, az intézmény Bécsben folytathatja képzéseit. Hosszú és bonyolult út vezetett el idáig, ezért egy CEU-kisokosban magyarázzuk el, miért kell a Soros György által alapított egyetemnek elhagynia Budapestet.

Az osztrák főváros mindenesetre már tárt karokkal várja az egyetemet. A tervek szerint az Otto Wagner-Spital környékén épülhet fel az új kampusz, amelynek bérlésére a CEU és Bécs 99 éves szerződést köt, ami a város melletti hosszú távú elköteleződést jelenti. A költözés részleteiről az egyetemet alapító Soros György személyesen tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Kormány: hiszti, balhé, Soros

A kormány reakciója már eddig is minden alkalommal ugyanaz volt, szerintük „Magyarország jogállam, a törvény mindenkire és minden egyetemre, a “Soros-egyetemre” is egyformán vonatkozik”. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például nemrég politikai balhénak nevezte a CEU ultimátumát, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint pedig nem is létezik CEU-ügy.

Forrás: Zoom.hu, CEU

Több helyről érkező információink szerint a kormányfőnek már hónapokkal ezelőtt odaadták az elkészült megállapodás szövegét, amit mind a CEU, mind a nekik kampuszt ajánló Bard College illetékesei aláírtak. A dokumentumról már csak Orbán Viktor szignója hiányzik, így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy politikai előnyt akar kovácsolni a hallgatók sorsából.