Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amerikai nagykövet a CEU távozásáról: Nagyon szomorú vagyok

Amerikai nagykövet a CEU távozásáról: Nagyon szomorú vagyok

Kudarcnak és szomorúnak tartja az amerikai nagykövet a CEU költözését. David Cornstein az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban azt mondta, az Orbán-kormányt és az egyetem vezetését is hibásnak tartja azért, hogy nem született megállapodás.

“Nagyon szomorú vagyok. Hosszú ideig dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás az egyetem és a kormány között. Ebből a szempontból ez egy kudarc, de bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből”

– mondta a nagykövet.

A Híradónak arra a kérdésére, hogy találkozott-e Orbán Viktorral, Cornstein az válaszolta, hogy a kormányfő nem fogadta. Azt is hozzátette, “beszéltem a meghatalmazottjaival. Higgye el a miniszterelnök tudta, hogy mit gondolok az ügyről.”

Annyi bizonyos, hogy személyesen is tárgyaltak, mert maga a Nagykövetség adott ki egy közleményt szeptember 10-én, amiben arról számoltak be, hogy találkozott Cornstein a miniszterelnökkel, sőt az Ukrajna elleni orosz agresszió és az energiabiztonság mellett a Közép-európai Egyetem kérdéséről ( a CEU-t.) is tárgyaltak.

Még közös fotó is készült az eseményről:

Cornstein nagykövet Orbán miniszterelnökkel találkozott | Az USA Nagykövetsége Magyarországon

Szeptember 10-én az esti órákban Cornstein nagykövet találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát. A nagykövet hangsúlyozta az országaink között fennálló érdekközösséget egy sor kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot, és a Közép-európai Egyetemet (CEU-t.)