Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Fidesz célja a tudományos élet einstandja a kurzus-kutatóintézetekkel

A Fidesz célja a tudományos élet einstandja a kurzus-kutatóintézetekkel

Már keresik a legújabb kormányzati kutatóműhely, a Magyarságkutató Intézet (MAKI) főigazgatóját. A kormány honlapjára felkerült pályázati kiírás szerint december 17-ig várják a motivációs leveleket a Kásler Miklós emberügyi miniszter ötletére novemberben alapított intézet január elsejétől 5 évre elfoglalható főnöki posztjára. A pályázat alapján a cselekvőképesség és a felsőfokú szakirányú végzettség (jogász, közgazdász, történész vagy nyelvész szak) feltétel, a fizetésről annyit írnak, hogy a közalkalmazotti törvény szerint állapítják meg, és mivel aszerint “magasabb vezetői beosztás” esetén az illetmény akár az előző évi bruttó átlagbér tízszerese is lehet, elvben elérhető a havi bruttó 3 milliós álomfizetés is.

Igazából Valóságkutató Intézet

A leendő főigazgató feladatköre legalább olyan homályos, mint maga az Intézet tevékenysége. A pályázati kiírás a vezetői megbízatással járó feladatok közé sorolja az Intézet beindítását egy 5 évre szóló szakmai programmal, továbbá a “magyarságkutatással kapcsolatos tudományterületek kohéziójának megszervezését, a tudományos tevékenységek koordinálását, az eredmények hasznosítását”.

Kásler márciusban, még miniszteri kinevezése előtt, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójaként kapott magas állami kitüntetést MTI Fotó: Illyés Tibor

Azt ma még nehéz megmondani, milyen tevékenységet végez majd a Magyarságkutató Intézet. Erre nézvést csak az ötletgazda, a hobbitörténész Kásler miniszter nyilatkozata ad némi támpontot. Ő azt mondta, “a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok ma elbeszélnek egymás mellett. Amit az egyik tudományág bizonyít, azt a másik nem veszi figyelembe. Egy intézményben, meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat,

ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra.”

Valóban, jelenleg az számít tudományos ténynek, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, még ha ezt időről időre meg is kérdőjelezik. Legutóbb például éppen Orbán Viktor tette meg, amikor azt mondta, „a magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban”. Erre nyelvészek a szívükhöz kaptak, erről itt írtunk bővebben:

Az ELTE tanszékvezetője Orbán Viktor kijelentéséről: “A magyar-türk nyelvrokonság tudománytalan, politika célú állítás”

Hiába volt hatással a török a magyar nyelvre, ez még nem jelent rokonsági kapcsolatot a két nyelv között. Klima László, az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője szerint a téma a keleti nyitáshoz szükséges politikai eszköz.

Amúgy a Magyarságkutató Intézet létrehozása azért is érdekes, mert hasonló profilú, őstörténeti-régészeti kutatóhely már létezik, ráadásul nemrég, tavasszal hozta létre a Fidesz-kormány. Az Index szerint Lezsák Sándor parlamenti alelnök politikai támogatását bírja a László Gyula Intézet, amelynek vezetője az a Szabados György, aki Káslerékkel együtt egy nagy visszhangot kiváltó genetikai kutatásban arra jutott, hogy III. Béla maradványaiból sikerült azonosítani „az Árpád-házi gént”, és eszerint a dinasztia „nem finnugor eredetű” volt.

Minden nemzeti vagy magyar

Nem a Magyarságkutató Intézet az egyetlen, hirtelen politikai ötlettől vezérelve létrehozott kurzus-intézmény, a Zoom.hu gyűjtése szerint legalább tucatnyi ilyet alapított a Fidesz-kormány az elmúlt években. A már említett László Gyula Intézet mellett az emberügyi minisztérium alá tartozik a Nemzeti Művelődési Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI), vagy éppen a 2014-es Veritas Történetkutató Intézet, amelynek feladata volna “az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes és a nemzettudatot erősítő céllal történő feldolgozása”. A Veritas vezetőjét, Szakály Sándort onnan ismerhetik sokan, hogy bocsánatkérésre kényszerült, miután kijelentette:

a 20 ezer zsidó halálba küldése, 1941-es Kamenyec-Podolszkba deportálása “idegenrendészeti eljárásnak tekinthető”.

Szintén az EMMI alá tartozik egy, a mostani, családügyi nemzeti konzultáció szempontjából érdekes a “Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért” (KINCS) elnevezésű állami intézmény, amelyet Orbán Viktor ötletére alapítottak, és idén látott munkához. Hogy milyenhez, az a honlapjukról derül ki: “a családok és a népesedés ügyét szolgáló intézkedéseket” megalapozó szakpolitikai elemzéseket, kutatásokat végez.

Egyes kutatóintézetek ötlete személyesen Orbán Viktor fejéből pattatak ki MTI Fotó: Veres Nándor

A magyar és nemzeti intézetekből több a Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozik. Ilyen a “külhoni magyarság iránti nemzeti érzékenyítést célzó kutatással” is foglalkozó, 2013 óta létező Nemzetstratégiai Kutató Intézet (NSKI). Ez talán akkor kapta a legnagyobb figyelmet, amikor tavaly előállt azzal a kutatással, miszerint “a magyar nemzetet a legjobban képviselő személy” Orbán Viktor, messze megelőzve Kossuthot, Széchenyit vagy Petőfit. Idén év elején pedig kiadták a “Menjek vagy maradjak” című kötetet, amellyel

céljuk a külföldre költözők elrettentése volt például azzal: ha így tesznek, felborul a keresztény értékrend, ráadásul külföldön terrorveszély van és no-go zónák.

Szintén a Miniszterelnökség alá tartozik, és némiképp konkurál az EMMI-nél létrehozott Magyarságkutató Intézettel a 2014-es alapítású Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI), amely “a nemzeti identitás megerősítése érdekében többek között a magyar nyelvi örökség feltárásával” foglalkozik. Ezeken felül létezik még Nemzetpolitikai Kutatóintézet is, amely sok mindennel törődik, olykor megszakérti a Gyurcsány-párt, a DK politikai lépéseit, például a határon túli magyarok szavazati jogának elvételét.

Kimúlt a Matolcsy-féle Tervhivatal

A kurzus-intézetek egyik rövid életű állócsillaga volt a Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter szellemi szülötteként 2011-től működő Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH). Az intézmény csak négy évet élt, mivel 2014 végén áldozatul esett Lázár János miniszter bürokráciacsökkentési programjának, és jogutód nélkül megszüntették. Érdekesség, hogy mint a Zoom.hu tavaly megírta, a hivatal utolsó elnöke, Pecze Tibor Csongor a Főpolgármesteri Hivatalba ejtőernyőzött a Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes irodáján fizetett 9 tanácsadó egyikének, havi bruttó 600 ezerért.

Külön kategória a nemzeti és magyar intézetek között a szintén kormány-kedvenc Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) három saját kutatóintézete, az Önkormányzati Kutatóintézet, a Közpénzügyi Kutatóintézet és a Molnár Tamás Kutatóintézet. Érdekesség, hogy a második intézet vezetője az az egykori MIÉP-es országgyűlési képviselő, Lentner Csaba, aki az NKE-n egy ideig doktori tanulmányokat folytató Matolcsy György jegybankelnök konzulense volt az egyetemen, és aki szerint “Matolcsy több, mint egy Phd fokozat”. A harmadik NKE-intézet vezetője, Molnár Attila pedig Semjén Zsolt sokat bírált doktorijának volt a konzulense.

Független kormányzati intézetek

Külön kategóriának számítanak, ezért külön említést érdemelnek a Békemenet álcivil szervezethez hasonló modellt követő, jelentős közpénzhez jutó, szinte kizárólag a Fidesz és a kormány politikai céljainak, érdekeinek megfelelő tevékenységet, közéleti kommunikációt folytató, ámde magukat függetlennek tartó kutatóintézetek. Ilyenből több is van: például az Alapjogokért Központ vagy a Migrációkutató Intézet.

Ez a tudományos élet einstandja

Valamennyire minden, a rendszerváltás utáni kormányzat igyekezett „helyzetbe hozni” saját szellemi műhelyeit, támogatni a neki kedves tudományos áramlatokat, kutatóhelyeket, de az immár nyolc éve hatalmon lévő Fidesz ebben is új szintet hozott – állapította meg a gombamód szaporodó Fidesz-közeli kutatóintézetekről a Republikon Intézet elemzője. Virág Andrea szerint sem magyar, sem nemzetközi példa nincs olyan nagyfokú kurzus-értékvilág teremtésre, mint amit az Orbán-kormány művel.

A Momentum szimpátiatüntetése júniusban a Magyar Tudományos Akadémia mellet Fotó: Csóti Rebeka

A szakember szerint ennek a fideszes igyekezetnek több oka is lehet. Az első és legfontosabb bizonyára az ideológiai cél. Vagyis az, hogy a kormánypárt értékvilágához kötődő, a Fidesz és a kormány számára szimbolikus témákat kutassanak, erre kiváló példa a legújabban, Kásler Miklós humánminiszter, nem mellesleg hobbitörténész ötletére létrehozott Magyarságkutató Intézet. Virág Andrea szerint az sem mellékes, hogy

ezekben az intézetekben, tudományos műhelyekben jól fizető munkahelyet tudnak adni a Fidesz „ideológiai kádereinek”.

Példaként említette, hogy egy másik hasonló szervezetnél, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnél milliós havi fizetés is elérhető. További kormányzati cél lehet az állami források bőséges becsatornázása ezekhez az intézetekhez, a velük kapcsolatban álló cégekhez és emberekhez. „Nem kevés pénzből működnek ezek az intézetek – szerveznek konferenciákat, adnak ki könyveket és készítenek tanulmányokat, kutatásokat– ez persze felvethet korrupciós kockázatot is.”

Az pedig főként az utóbbi 1-1,5 év eseményeit vizsgálva megállapítható, hogy van egy másik, a Fidesz és a kormány számára nagyon fontos párhuzamos cél is, ez pedig a tudományos élet „einstandja” – vélekedett a kutató. Virág Andrea szerint ez a folyamat kezdődött anno az „árnyék-MTA”, vagyis a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásával, ebbe a tudatos tervezésbe illenek a legújabban az MTA kutatóhálózatának átalakítására, forrásainak és a kutatások irányainak központosítására tett törekvések, sőt, bizonyos, a felsőoktatást érintő, jelentős felháborodást kiváltott intézkedések is, mint a CEU ellehetetlenítése, a genderszakok üldözése.

„Kiépül egy kormányközeli tudományos hálózat, és leépítik, eljelentéktelenítik a párhuzamos, már meglévő, független, adott esetben a kormánykritikától sem visszariadó intézményeket”

– vont mérleget a Republikon Intézet kutatója. Virág Andrea szerint emögött éppen olyan elszántság és következetes stratégia állhat, mint ami a napokban létrejött kormánypárti médiakonglomerátum megszületéséhez vezetett. Úgy vélte, a Fidesz érdekeit, ideológiai céljait szolgáló „tudományos”, sőt sokak szerint áltudományos infrastruktúra, hálózat kiépítése még komoly ellenállást, tiltakozást válthat ki.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy.com