Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A baloldal kiakadt a CEU távozásán, Hollik politikai blöffről beszél továbbra is

A baloldal kiakadt a CEU távozásán, Hollik politikai blöffről beszél továbbra is

Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a CEU bejelentette, 2019 szeptemberében minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A “rombolás diadalnapjáról” beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt.

Az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást

– mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól – ismertette álláspontját. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára – hangsúlyozta.

A mostani eset több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése – szögezte le Hiller István. Hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon – tette hozzá.

Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a “nem kívánt egyetem”, azaz az “universitas non grata” elnevezést – fogalmazott.

Hollik felmondta a leckét

A CEU (Central-European University) számos képzését továbbra is Budapesten tartja, ezért az egész ügy politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni – mondta a kormányszóvivő a kormany.hu-nak hétfőn az egyetem közleményére reagálva.

Hollik István a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban úgy fogalmazott: “mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbra is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politkai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni”. Mint ismert, az elmúlt hetekben a kormányzati kommunikációban sorban a politikai blöff kifejezést hangoztatták, így nincs nagy változás.

DK: a kormány elüldözte a CEU-t

A DK szerint a magyar kormány “elüldözte” Budapestről a CEU-t. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az egyetem közleményére reagált, amelyben bejelentették, hogy minden amerikai akkreditációjú programjukat Bécsben indítják el 2019 szeptemberében.

“Ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás, az egyetemi autonómia és a tudományos élet számára”

– fogalmazott az ellenzéki politikus. Közölte: a DK-s képviselők hétfőn emiatt fekete szalagot tűztek ruhájukra, parlamenti irodájuk ablakából pedig fekete zászlót lógattak ki.

Kijelentette: “a CEU elüldözése” azt üzeni, hogy Magyarországon nincs szükség tudásra, innovációra, egyetemi autonómiára és felelős gondolkodásra. Az a rendszer, ahol egyetemi szakokat tiltanak be, az maga a nagybetűs diktatúra – mondta.

Kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a CEU-nak éppen az az értéke, hogy egyszerre magyar és amerikai felsőoktatási intézmény, de közben Budapesten működik. Az egyetemen számos magyar hallgató tanul és az intézmény tudományos kapcsolataiból a magyar felsőoktatás más szereplői is profitálhatnak – szögezte le.

Párbeszéd: a kormány elüldözte az ország legjobb egyetemét!

A Párbeszéd mélységesen elítéli, hogy az Orbán-kormány kidobta az országból Magyarország legsikeresebb és legfontosabb felsőoktatási intézményeinek egyikét.

Ezzel Orbánék – akik között bőven találunk CEU-n végzett politikusokat – beleütötték az utolsó szöget az oktatás és a tudomány szabadságának koporsójába

– írja a párt a közleményében.

A magyar kormány a CEU Bécsbe üldözésével kiírta magát a demokráciák közösségéből: politikailag motivált alapon zárat be és privatizál egyetemeket, korlátozza a diákok oktatáshoz való jogát, tudatosan teszi tönkre a magyar oktatási rendszert – írják.

Liberálisok: Törvénytelen a CEU elüldözése

Hazánk és a régió legmagasabban jegyzett egyetemét üldözte el Budapestről az Orbán-kormány, és ezzel egész Magyarországnak hatalmas kárt okozott – olvasható a Liberálisok közleményében. Az iskola ellehetetlenítésével a fideszes többség saját törvényét szegte meg, hiszen az iskola minden követelménynek megfelelt ahhoz, hogy folytathassa magyarországi működéséhez. Amit az Orbán-kormány tett, szembe megy az európai és a magyar joggal is.

A párt szerint ezek után a Fidesz méltatlanná vált arra, hogy az Európai Néppárt tagja maradhasson, kíváncsian várják, hogy mit tesz a pártcsalád új elnöke, Manfred Weber. Jelzik: A Néppárt vezetője szeptember elején azt nyilatkozta: “követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet.” Vajon a Fidesz lépése, egy a törvényi feltételeket maradéktalanul teljesítő, független oktatási intézmény ellehetetlenítése, hogyan egyeztethető össze a demokratikus és európai értékeket képviselő pártcsalád politikájával? Weber korábban azt is mondta, hogy a CEU ellehetetlenítése”vörös vonalat” jelent a Néppárt számára. Milyen retorzióra számíthat ezek után Orbán Viktor pártja? Meddig kell még várni, hogy az Európai Néppárt kizárja a Fideszt? – tették fel a kérdéseket.

A Liberálisok szerint a CEU megtámadásával az Orbán-kormány hadat üzent Európának és egyik legfontosabb NATO-szövetségesünknek, az Amerikai Egyesült Államoknak.

“Az Orbán-kormány ezzel a lépéssel újabb gesztust gyakorolt Vlagyimir Putyinnak, aki hosszú ideje harcol a CEU-hoz hasonló, a szabadság és a demokrácia elterjedéséért küzdő intézmények ellen.

Ami történt, szégyen. Bízunk benne, hogy az Orbán-kormány leváltása után még lesz lehetőség az iskola visszahívására. Hiszen ez a magyar diákok és az ország érdeke”.

LMP: Utoljára a kommunizmusban zártak be Magyarországon egyetemet

A CEU elüldözése az európai értékek elárulása, egyszerre csapás a magyar tudományos életre és felsőoktatásra. Az LMP szerint az Orbán-kormány már sosem mossa le magáról, hogy a nemzeti érdeket semmibe véve, politikai alapon lehetetlenített el egy jól működő, sikeres egyetemet, ami már eddig is magyar fiatalok ezreit tartotta itthon. Az LMP hazavárja a CEU-t Budapestre.

A CEU távozásának a bejelentéséről itt olvashat:

Itt a vége: Bécsbe költözik a CEU

Itt a vége: Bécsbe költözik a CEU „Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében” – írta közleményében az egyetem.