Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha igazat mond, ő a legelvetemültebb sorozatgyilkos Amerikában

Ha igazat mond, ő a legelvetemültebb sorozatgyilkos Amerikában

„Magával a megtestesült gonosszal ülsz szemben, de csak egy aranyos nagypapának tűnik” – így jellemezte találkozását a floridai Marion megye seriffje az Egyesült Államok valószínűleg egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosával. Michael Mongeluzzo megállapítása nem áll messze a valóságtól: a 78 éves, jelenleg is három gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetését töltő Samuel Little legújabb, börtönben tett vallomásában azt állítja, nem három, hanem

összesen 90 nőt ölt meg 1970 és 2005 között.

Bolti lopástól a gyilkosságig

A Georgia államban született férfinak nehéz gyermekkora volt, miután prostituált anyja egy börtönben életet adott neki, nagymamájához került, aki egyedül nevelte. Little magatartásproblémái már az iskolában kiütköztek, tanulmányait nem fejezte be, ohiói otthonát az ötvenes években otthagyta és vándorló, nomád életet élt, egy időben bokszolóként keresett pénzt. Az évek alatt több, kisebb súlyú bűncselekményért – bolti lopásért, csalásért, betörésért és kábítószer-birtoklásáért – is elítélték, valamint ült zaklatásért, amelyet egy missouri és egy San Diegó-i nő ellen követett el. Emberöléssel először 1980-ban vádolták meg. Egy mississippi és egy floridai nő halála miatt kezdtek el nyomozni, de a bűncselekményeket végül nem tudták rábizonyítani, így megúszta a börtönt.

Jóval később, 2012 szeptemberében egy kentuckyi hajléktalanszállón letartóztatták kábítószerrel való visszaélés miatt, ekkor derült ki, hogy három, 1987 és 1989 között elkövetett gyilkosság áldozatának a testén talált, idegen DNS-mintája egyezik az övével. Mindhárom áldozat nő volt, mindegyiküket megfojtották, az egyik holttestet egy konténerbe dobták, a két másikat egy sikátorban, illetve egy garázsban hagyták. Bár Little végig ártatlannak vallotta magát, 2014-ben mindhárom gyilkosságért elítélték – életfogytiglanra.

A Littel által 2018-ban bevallott gyilkosságok helyszínei / Forrás: www.fbi.gov

A Los Angeles-i hatóságok rögtön az ítélet után továbbították a férfi DNS-mintáját az FBI-nak, akik továbbküldték azt a Texas Rangers-nek (a texasi rendőri egységnek – a szerk.), ahol éppen egy odessa-i nő meggyilkolása ügyében nyomoztak. Az áldozatot szintén megfojtották egy motel melletti üres parkolóban, még 1994 jauárjában, ezért lett gyanús és merült fel a rendőrökben, hogy ehhez a gyilkossághoz is köze lehet Little-nek.

Csakhogy, amikor az FBI erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó részlegén szemügyre vették Litte aktáját, az ügynökök – az odessa-i nő ügyén kívül – még számos, az ország különböző pontján elkövetett, eddig megoldatlan gyilkosság közt találtak összefüggést. Az egyik texasi eset különösen felkeltette a nyomozók érdeklődését, ezért az egyik rendőri egység munkatársa, James Holland idén májusban meglátogatta Little-t a börtönben, hogy feltegyen néhány kérdést. A hosszúra nyúlt beszélgetések során a nyomozónak – furcsa mód – olyannyira sikerült elnyernie a férfi bizalmát, hogy Little összesen kilencven gyilkosságot ismert be neki.

„Amikor azt kérdeztem tőle, miért tette, azt válaszolta: Isten parancsára”

– emlékezett vissza az egyik négyszemközti beszélgetésükre a seriff.

Ha Little vallomása igaznak bizonyul, ő lehet az Egyesült Államok minden idők legtöbb emberi életet kioltó sorozatgyilkosa. A beismert gyilkosságok közül eddig 34-et erősítettek meg a hatóságok.

Részletes vallomás

Az idős férfi a Hollanddal való beszélgetések során megdöbbentő részletességgel emlékezett a bűncselekményekre: pontosan meg tudta mondani, hol követte el őket, milyen autókat vezetett és hogyan néztek ki a nők, akikkel végzett; egyedül a dátumokban nem volt biztos. A nyomozó szerint Little mindig izgatott lett, amikor a fojtogatásról kezdett el beszélni. A férfi módszerei azért is okoztak fejtörést a rendőröknek, mert nem mindig hagyott maga után gyilkosságra utaló nyomokat.

Volt bokszolóként általában egyetlen ütéssel védekezésképtelenné tette áldozatait.

Mivel sem szúrás, sem lövésnyomok nem voltak a holttesteken, sőt, gyakran még dulakodás nyomait sem vélték felfedezni rajtuk, a halál okát nem egyszer kábítószer-túladagolásnak, esetleg balesetnek gondolták a rendőrök.

Sebezhető áldozatok

Az áldozatok főként szociálisan hátrányos helyzetben élő, labilis lelkiállapotú, többségben afroamerikai nők voltak – gyakran prostituáltak vagy kábítószerfüggők. És bár sok esetben azért is nehéz felderíteni ezeket a gyilkosságokat, mert az áldozatoknak nincs családja, akik segíthetnének a nyomozásban, közben akadnak olyanok is, akik évtizedek óta keresték eltűnt hozzátartozóikat.

Minnie Hill húszéves lánya, Rosie 1982-ben tűnt el Floridában, holttestét egy autóút mellett találták meg, de a gyilkosság felderítetlen maradt. Little mostani vallomásában a fiatal nő megfojtását is magára vállalta.

„Amikor kiderül az igazság, az egyfajta lezárást ad a gyászolónak”

– mondta az édesanya.

Egy másik áldozat, Audrey Nelson bátyja azt mesélte egy helyi lapnak, hogy húga azért költözött New York államból Los Angelesbe 1980-ban, mert úgy gondolta, az ottani klíma jót tesz majd az asztmájának. Kozmetikusként dolgozott és egy kislányt nevelt – a gyilkos kézre kerítésére az ő esetében is 23 évet kellett várni.

Az FBI-nyomozóval folytatott beszélgetések kiindulópontját jelentő odessa-i gyilkosság miatt Little-t először 2018. november 26-án állították bíróság elé, a meghallgatások valószínűleg két hétig tartanak majd. A rossz egészségügyi állapotban lévő férfit szinte naponta kihallgatják, hogy az FBI teljes képet kapjon a történtekről.

„Ez az eset is megmutatta, hogy létfontosságú az információk átadása, hiszen a Little-ügy megoldása is a közös adatbázis által kimutatott összefüggésekből indult” – mondta a nyomozással megbízott vezető.

A pszichopatákra utaló 10 gyanús jel

A sorozatgyilkosok ismertetőjeleivel több pszichológiai tanulmány foglalkozik. Nem mindenkinél fordulnak elő együttesen, és természetesen nem mindenki sorozatgyilkos, akire ezek közül igaz valamelyik. Mégis, a szakértők az alábbi sajátosságokat említik:

 • alkohol- vagy drogfüggő szülők. Ők maguk viszont ritkán rabjai ezeknek a szenvedélyeknek.
 • Súlyos fizikai sérülések a fejrészen. Amennyiben a limbikus agy, a hipotalamusz vagy a temporális lebenyek sérülnek, az spontán agressziót eredményezhet.
 • Fetisizmus. Sok sorozatgyilkos szexuálisan is deviáns, szadista, esetenként mazochista hajlamokat mutatott – például sokan közülük arról fantáziáltak, hogy megcsonkítják magukat.
 • A szexualitás megélése helyett inkább önkielégítést végeznek.
 • Állatkínzás. Számos sorozatgyilkos első áldozata nem ember, hanem négylábú.
 • Bántalmazó szülők. Többségüket gyermekkorukban durván megalázták.
 • Gyermekkori szexuális trauma. (Például: szemtanúi voltak a családtagok közti erőszakos közösüléseknek.)
 • Ágybavizelés. Akár idősebb korban is.
 • Gyújtogatás. Főként figyelemfelkeltés céljából, illetve, mert élvezik nézni, ahogyan elpusztulnak tárgyak.
 • Áldozataikat ritkán választják ki spontán, rendszerint jó előre kinézik, kivel fognak végezni: szinte minden esetben gyengébb személlyel – gyerekekkel, nőkkel, idősekkel.
 • +1 A statisztikák alapján többségük férfi, rájuk jellemzőbbek a Little-éhez hasonló, brutális módszerek. Amennyiben nő az elkövető, a gyilkos eszköz gyakran méreg, számukra a cél a legtöbb esetben nem a gyilkolásban lelt élvezet, hanem a haszon megszerzése.

  (James Fallon: A pszichopata belül)

Borítókép forrása: Wise County Sheriff’s Office