Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

30 érdekesség a 30 éves Csupasz pisztolyról

30 érdekesség a 30 éves Csupasz pisztolyról

1988. december 2-án mutatták be minden idők egyik legjobb vígjátékát, a Csupasz pisztolyt. Az évfordulóra összegyűjtöttünk 30 kevéssé ismert, vicces tényt.

1. A Csupasz pisztoly alapötlete a Nagyon különleges ügyosztályból ered. A Jim Abrahams, Jerry és David Zucker alkotta televíziós vígjátéksorozat a pozitív kritikák ellenére 6 epizód után kaszát kapott az ABC-től. A szériában a karakterek és a szereplők is szinte ugyanazok. Frank Drebin hadnagyot már ekkor is Leslie Nielsen alakította. Rajta kívül Ronald “Tiny Ron” Taylor később is Al maradt, ahogy William Duell pedig Johnny, a besúgó.

2. Az egyik változás Ed Hocken kapitányt érintette. Mivel a Paramount filmstúdió mindenképp akart egy Oscar-díjas színészt a csapatba, Alan North-t George Kenendy váltotta.

3. George Kenendy számára nagyon terhes volt a forgatás, nehezen viselte, hogy akár negyvenszer is fel kellett venni ugyanazt a poént. Mondjuk ez pont egy olyan geg, amit én is utálnék ennyiszer:

4. Jerry és David Zucker Drebin hadnagy nevét a telefonkönyvből találomra választotta ki.

5. Az O.J. Simpson alakította Nordberg egy Milwaukee-ben székelő gyárról kapta a nevét, amely 2004-ben zárt be végleg.

6. Nordberg feleségét Susan Beaubian alakította, aki pár éve az American Crime Story – Az O.J. Simpson ügyben is szerepelt.

7. Bár Frank Drebin szerelmének szerepét Priscilla Presley játszotta el, eredetileg Bo Dereknek szánták Jane karakterét.

8. Mindezt úgy, hogy Priscilla Presley korábban sosem szerepelt komédiában.

9. Priscilla Presley és George Kennedy egyaránt játszott a Dallas című sorozatban, igaz egymást váltva. Előbbi Jenna Wade-et játszotta 1983 és 1988 között, míg utóbbi Carter McKay-t 1988 és 1991 között.

10. A Vincent Ludwigot játszó Ricardo Montalban annak köszönhette a szerepét, hogy az alkotóknak nagyon bejött Khanként a Star Trek 2-ben.

11. Amikor Ludwig egy kubai szivart ad Drebinnek, elhangzik egy lényegtelen információ, miszerint a nyomozó anyja wales-i. Ez egy utalás Leslie Nielsenre, akinek édesanyja tényleg Wales-ben született.

12. A II. Erzsébetet alakító Jeannette Charles a valóságban is az angol anyakirálynő imitátoraként dolgozott Las Vegasban.

13. A királynős jelenetet a Los Angeles-i Ambassador Hotelben vették fel, amely a forgatás után végleg bezárt. A filmben látható utoljára teljes pompájában. Ma egy park van a helyén.

14. Leslie Nielsen végül 2005-ben személyesen is találkozott Erzsébet királynővel.

15. Al Yankovic komoly rajongója volt a Nagyon különleges ügyosztálynak, ezért mindenképp bele akart kerülni a Csupasz pisztolyba. Amikor ezt a Zucker-testvérek megtudták, beleírták a filmbe a repülős jelenetet a zenésszel.

16. A Csupasz pisztoly volt az utolsó filmszerepe John Housemannak, mint a középső ujj felmutatására biztató joviális autóvezetés-oktató. A legendás színész még Orson Welles 1938-as Világok harca-hangjátékában is szerepelt. A színész a film premierje előtt egy hónappal, 1988. október 31-én hunyt el.

17. A rendező David Zucker is feltűnik egy cameo erejéig, a nyitójelenetben, amikor a rendőrautó behajt a házba, megjelenik egy férfi, aki órát javít a falon. Amikor észreveszi a szirénát, beugrik a következő szobába. Ő David Zucker.

18. A producer Robert K. Weiss is feltűnik egy snittben, hot-dog árusként.

19. A jelenetben, amelyben Drebin és Jane agyagoznak, utalás a Demi Moore és Patrick Swayze által főszerepelt Ghost egyik jelenetére. Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy utóbbit Jerry Zucker rendezte, vagyis a Csupasz pisztolyban magát is parodizálta.

20. A festmény, amit Drebin tönkretesz, Thomas Gainsborough A kékruhás fiúja. Persze csak a replikája. Az eredetit a The Huntington Library-ben őrzik.

21. Amikor Jane és Drebin egész alakos gumióvszerben szerelmeskedik, a vájtszeműek észrevehetik Priscilla Presley vállpánt nélküli melltartóját, pedig elvileg meztelen.

22. Bár a film baseball-mérkőzésén a California Angels hazai meccsét nézhetjük, azt valójában a Dodger Stadiumban vették fel, ami a Los Angeles Dodgers csapatának arénája.

23. A Family Guy negyedik évadának 14. epizódjának eleje megidézi a Csupasz pisztoly intróját.

24. A Csupasz pisztolyt a The New York Times a valaha készült 1000 legjobb film közé választotta.

25. Emellett bekerült Steven Schneider 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvébe.

26. 1988-ban három olyan film is készült, amelyben a főgonoszon végigmegy egy úthenger. A Csupasz pisztoly mellett A hal neve: Wanda és a Roger nyúl a pácban is ehhez nyúl (haha).

27. A filmben 10 szereplő hal meg.

28. A későbbi Csupasz pisztoly folytatásokkal ellentétben itt nem jelenik meg az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

29. Leslie Nielsen temetésén is a Csupasz pisztoly zenéjét játszották 2010. november 28-án. A Florida állambeli Fort Lauderdale-ben örök nyugalomra helyezett színész koporsóját rendőrök vitték a sírhoz.

30. Még 2014-ben szóba került, hogy rebootolják a Csupasz pisztolyt Ed Helms főszereplésével, de szerencsére ez nem történt meg eddig.