Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mégis találkozott Trump és Putyin

Mégis találkozott Trump és Putyin

Mégis sor került egy rövid, “rögtönzött” találkozóra Donald Trump és Vlagyimir Putyin között a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén – jelentették be mind amerikai, mind orosz részről anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna.

Korábban az amerikai elnök megerősítette, hogy találkozni kíván a csúcsértekezlet “margóján” orosz hivatali kollégájával, majd lemondta a találkozót. A hírügynökségek azonban jelentették, hogy helyi idő szerint

péntek este mégis beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót.

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással a csúcstalálkozó helyszínén. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot.

Újságírói kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, hogy melyik fél részéről kezdeményezték az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta: az amerikaiaktól. Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump. “Nem tudjuk” – mondta, hozzáfűzve: “kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban” – mondta az orosz külügyi tanácsadó. (MTI)

Fotónkon: Donald Trump amerikai elnök (b) és Vlagyimir Putyin elnök orosz kezet fog négyszemközti találkozójuk kezdetén az elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. Balról Trump neje, Melania Trump. (MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)