Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke

Meghalt George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke

Meghalt George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke – adta hírül a New York Times. A halálhírt id. Bush fia, a szintén volt amerikai elnök George W. Bush közölte a sajtóval.

George H. W. Bush 1989 és 1993 között töltötte be a posztot, 94 évet élt. Ezzel a leghosszabb ideig élő amerikai elnök volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult meg az első iraki háború – Kuvait felszabadítására – 1991 elején. Külpolitikus elnökként fognak emlékezni rá.

Id. Bush péntek este hunyt el Texasban, Ronald Reagan alelnöke volt 1988-ig, megválasztása után pedig csak egy cikluson át vezette az országot, ugyanis Bill Clinton legyőzte a következő választásokon.

George Herbert Walker Bush Milton városában, Massachusetts államban született 1924. június 12-én Prescott Bush és Dorothy Walker fiaként. Tanulmányait az Andover-i Philips Academyben, valamint a Yale Egyetemen végezte.

A második világháborúban a legfiatalabb haditengerészeti pilótaként vett részt, amiért a Distinguished Flying Cross katonai kitüntetésben részesült.

Nem alakult minden olyan fényesen

Politikai pályafutása nem kezdődött a legjobban, 1964-ben elbukott a texasi szenátorválasztáson. Utána egy rövid ideig kongresszusi képviselő volt (1966–1968), majd 1970-ben újra sikertelenül próbált bejutni a Szenátusba.

Az 1970-es években különböző párttisztségek mellett hazája ENSZ-nagykövete (1971–1973), majd a kommunista Kínában az első amerikai diplomáciai képviselet vezetője (1974–1975), utána pedig a CIA igazgatója (1976–1977) volt.

Az 1980-as republikánus jelöltállító gyűlésen ugyan alulmaradt Ronald Reagannel szemben, ám Reagan felkérte őt alelnök-jelöltjének. Együtt sikerült legyőzniük az elnökválasztáson újrainduló, akkor még hivatalban lévő elnököt, Jimmy Cartert. 1984-ben, az újabb választásokon Reagan és Bush ismét győzni tudott. Reagan egykori színészként népszerű volt az emberek között, Bush pedig jártas volt a hadsereg ügyeiben, a külügyekben, és jó kapcsolatokat ápolt a titkosszolgálatokkal.

Az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke

Az 1988-ban választották meg elnökké, hivatalát 1989-ben kezdte meg. A hidegháború vége és a kommunizmus bukása után elsőként fogalmazta meg az Új Világrend koncepcióját, amely azóta is meghatározza az Egyesült Államok külpolitikáját.

1989 végén amerikai csapatokat küldött Panamába, hogy eltávolítsák a hatalomból az USA-ellenes politikát folytató Noriega tábornokot. Noriegát gyilkosság és drogcsempészet vádjával letartóztatták, és Floridában 40 év börtönre ítélték.

1989-90 között a nyugati nagyhatalmak közül egyedül – fenntartások nélkül – támogatta a német újraegyesítés mielőbbi megvalósítását.

Az öbölháború, azaz szakítás Szaddámmal

Miután 1990-ben Irak megszállta Kuvaitot, az amerikaiak számára veszélyessé vált a korábbi szövetséges Szaddám Huszein állama. Bushnak sikerült meggyőznie a közvéleményt és az ENSZ-et az öbölháború szükségességéről. Az 1991-ben indított „Sivatagi Vihar” fedőnevű hadművelet során 5 hetes légi hadjárat után, a szövetséges csapatok benyomultak Kuvait, majd Irak területére, ahol a harcok 4 nap után befejeződtek. A tűzszüneti megállapodás értelmében Iraknak el kellett fogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsa által kidolgozott feltételeket, de Szaddám Huszein megőrizhette hatalmát.

Jóllehet, a háború után Bush népszerűsége magas volt, hivatali idejének végére nyilvánvalóvá vált, hogy az ország belső, gazdasági problémáira nem tudott megoldást találni. 1992-ben, döntően emiatt, nem sikerült újraválasztatnia magát. Bill Clinton legyőzte.

George H. W. Bush 1989. július 11–13. között járt hazánkban, ő volt az első hivatalban lévő elnök, aki hivatalos úton Budapestre érkezett.

Kiemelt kép: Georg H. W. Bush / Forrás: Wikipedia/Fehér Ház