Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hamarosan gyanúsítottakat hallgat ki a NAV a hernádi tao-mutyi ügyében

Hamarosan gyanúsítottakat hallgat ki a NAV a hernádi tao-mutyi ügyében

Meghallgatták az első tanút a NAV adónyomozói a hernádi tao-mutyi ügyében, amelynek részleteit a Zoom.hu tárta fel. A Liberálisok feljelentése nyomán indult nyomozás azt próbálja kideríteni, történt-e költségvetési csalás, amikor a hernádi sportegyesület az Orbán Viktor várbéli irodáját felújító cégtől érkezett tao-pénzt egy fogtechnikai Bt.-re bízta, hogy építsen belőle kerítést, ám az nem csinált semmit. A jelentős összegű (5-50 millió forint) vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, amiben a nyomozás folyik, akár öt év börtönnel is büntethető. A feljelentő, Chladek Tibor liberális politikus a NAV bűnügyi főigazgatóságán tett tanúvallomása után adott interjút a Zoom.hu-nak.

Mire voltak kíváncsiak a NAV-nyomozók, miről számolt be a tanúvallomásában?
Az írásban megtett feljelentésemben foglaltakat ismertettem részletesebben. A tanúkihallgatásomon a nyomozók főként arra voltak kíváncsiak, mit tudok arról, hogy mi volt a tao-pénz útja: honnan érkezett, és hol landolt. Konkrét bűncselekmény gyanújával nyomoznak, elsőként engem, tanúként hallgattak meg, de

a NAV nyomozói már mérlegelik, hogy az ügy szereplői közül kiket fognak gyanúsítottként meghallgatni és kiket tanúként.

Azt mondta, meglepte, hogy a feljelentése nyomán a hatóságok ilyen gyorsan léptek, és nyomozni kezdtek. Miért olyan hihetetlen?
Az ellenzéki érzelmű közvéleményben sajnos joggal él az a vélekedés, hogy a jelenlegi rendszer komoly befolyással bír az igazságszolgáltatásra. Ne feledjük: a legfőbb ügyész Polt Péter és az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde egyaránt Fidesz-közeli személyiségek. Láttunk arra példát az elmúlt években, hogy kormányközeli személyek viselt dolgai következmények nélkül maradtak, miközben ellenzékieket erősen kétséges indokokkal vettek őrizetbe. A Hernádi Sportegyesület tao-pályázatának korrupciógyanús ügye kapcsán eddig nyoma sincs politikai elfogultságnak a hatóságok részéről, példás gyorsasággal és hatékonysággal foglalkoznak az üggyel – remélem, ez így is marad.

A sportpálya régi kerítésének elbontása Forrás: HernádInfó


Mitől vált gyanússá önnek a hernádi történet?
Akik nyitott szemmel és füllel járnak Hernádon, tapasztalhatják, hogy nagyközségünkben ugyanazok a folyamatok zajlanak kisebb léptékben, amelyek országszerte nagyban. Egy, a település irányítására nagy befolyással bíró szűk kör szemmel láthatóan jelentősen gyarapodik anyagi tekintetben, miközben a helyi beruházások egy részét a korrupció gyanújának árnyéka lengi körül. A sportegyesület tao-pályázata mellett számos más helyi beruházás esetében is vizsgálódunk, adatokat és információkat gyűjtünk. Annyit nagy biztonsággal elárulhatok, hogy nem a sportpálya kerítése az egyetlen olyan ügy az elmúlt évekből, amelynél felmerül a bűncselekmény gyanúja. Más helyi beruházások kapcsán is el fogunk jutni a büntetőfeljelentésig, de kétségtelenül a helyi sportpálya kerítésénél “lógott ki a lóláb” leginkább. A sportpálya a helyi közösség számára fontos, egy meg nem épített kerítés pedig sokkal látványosabb, mint egy túlárazott beruházás vagy egy szabálytalanul lebonyolított közbeszerzési eljárás.

Emlékeztetőül a nyomozásig jutott sportpálya-kerítés építésének előzményeiről:

  • Mintegy 11 milliónyi tao-pénz landolt a Pest megyei Hernád nagyközség sportegyesületénél (HSE), ebből a pálya kerítését újították volna fel.
  • Fél évig parkolt a pénz a HSE-nél, mire kivitelezőt választottak, decemberben aláírták a szerződést, az önkormányzat is ígért plusz 4,8 milliót.
  • A kivitelező az M&N Fogtechnikai Bt. lett, amely csak alig pár hónappal korábban vette fel tevékenységi körei közé az építési munkákat.
  • A sportegyesület szabálytalanul, előre elutalta a cégnek a TAO-támogatás csaknem teljes összegét, pedig csak teljesítés után fizethettek volna.
  • A kivitelező május végéig vállalta megépíteni a kerítést, ám addig egyáltalán nem csinált semmit, még a régi kerítés elbontását sem végezte el.
  • Az önkormányzatnak elege lett abból, hogy nem történik semmi, végül a saját önrészéből más céggel megépíttette legalább a kerítés egy részét.
  • Közben a testületi üléseken felvetődött, hogy a HSE-szerződést visszadátumozták, és az is, hogy “vissza kellett forgatni” a tao-pénz felét.
  • A HSE elnöke és a kivitelező ügyvezetője szerint most már “becsületbeli ügy”, hogy befejezzék a munkát, talán év végére – 7 hónapos csúszással.
Mit gondol, hova „kellett visszaforgatni” a sportpálya kerítésére szánt tao-pénz felét, ahogy ez az egyik testületi ülésen elhangzott?
Nem kívánok találkozásokba bocsátkozni, a nyomozó hatóságok munkája nyomán remélhetőleg minden részletre fény fog derülni.
Járt mostanában a sportpálya környékén, továbbra sincs jele munkának, és csak az önkormányzat által építtetett kerítésrész áll?
Tekintettel arra, hogy a helyi önkormányzat visszavonta tulajdonosi hozzájárulását, akkor sem épülhetne a kerítés, ha a nyíregyházi M & N Fogtechnika Bt. részéről meg is lenne a szándék és a képesség a beruházás megvalósítására. Bennem ugyanakkor nagyon erősek a kétségek, hogy a kiválasztott kivitelezőnek egyáltalán szándékában és módjában állt-e megépíteni a kerítést, vagy a tao-pályázat összegével eleve más volt a politikai szándék.
Mit gondol, ez a mutyigyanús hernádi történet egyedi eset?
Úgy gondolom, hogy a jelenlegi rendszernek a militáns nacionalizmus mellett a legfőbb jellemzője a régi időket idéző “uram-bátyám világ”, a mindent átszövő korrupció. Ajánlom mindenki figyelmébe Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyvében megjelent Móricz Zsigmond paródiáját, a Retyerutyákot, tűpontos és fájdalmasan találó korrajz a NER működéséről.

Chladek Tibor először az ügyészségen tett feljelentést, onnan került át a nyomozás a NAV-hoz Forrás: Magyar Liberális Párt


Miközben a visszaélések miatt megszüntetik a színházak tao-támogatását, vajon a sportcélokra fordítható tao-pénzeknél miért nem ilyen szigorú a kormány?
Orbán Viktor miniszterelnök nagyon pontosan megfogalmazta, hogy ő etnikailag homogén Magyarországot szeretne. Ez világos és egyenes beszéd. A kormány eszményképe a fehér bőrű, történelminek nevezett keresztény egyházhoz tartozó, magas jövedelemmel rendelkező – de azért a szegény családok rovására adókedvezményekkel bőségesen elhalmozott – középosztálybéli, aki szereti a focit. A magyar nyelvű kultúra, benne az irodalom, a költészet, a színház, múltjának és jelenének jelentékeny része szerzőit és mondanivalóját tekintve nem alkalmas arra, hogy az etnikailag homogén Magyarország megteremtésének célját szolgálja. Gondoljunk bele, az első és mindmáig egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk, Kertész Imre azon könyveiért kapta ezt a rangos elismerést, amelyekben egy korábbi történelmi korban etnikai homogenitást megvalósítani kívánó rendszer által a vele és sorstársaival szemben elkövetett szörnyűségeket írta le. Radnóti Miklós és Szerb Antal is kevéssé felel meg az etnikai homogenitás követelményeinek, de például Ignotus, Ady Endre vagy a Nyugat egykori nagy alkotói sem NER-kompatibilisek. Szörnyen sajnálatos a magyar nyelvű magaskultúrának a sport javára történő háttérbe szorítása. Ezzel együtt tényleg sajnálom hogy hamvába volt a hernádi sportpálya kerítésének ügye, hiszen én a hernádi helyi sport- és közösségi élet fejlesztésének pártján állok, ugyanakkor mélységesen elítélem a korrupciót.

Állami megbízásokat nyert cég

Annyi már kiderült a Liberálisok adatigénylésére a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) kapott válaszból, hogy a hernádi beruházás tao-pénzének döntő részét, 15 278 171 forintot a Confector Mérnöki Iroda Kft. ajánlotta fel a helyi sportegyesület részére. A jótékonykodó cég neve azért érdekes, mert számos nagy volumenű állami, illetve önkormányzati beruházás kivitelezője, résztvevője. A honlapján építőipari generálkivitelezőként hirdetett, félszáz embert foglalkoztató családi vállalkozás 1990-ben alakult, és fejlődése 2010 körül vett lendületet: tavaly 8,2 milliárd árbevétel mellett 2 milliárdos nyereséget ért el. A Holman Attila vezette – az ő és testvére tulajdonában álló – családi vállalkozás végezte korábban a piarista rend Duna-parti ingatlanának felújítását és az Esztergomi Prímási Pincerendszerét, emellett számos más, egyházi ingatlanét, továbbá a Magyar Országos Közjegyzői Kamara székházáét, illetve éppen egymilliárdért újítják fel a Ferencvárosi Főplébánia Assisi Szent Ferenc Templomát és nemrég fejezték be Orbán Viktor új munkahelye, az egykori karmelita kolostor felújítását a Várban, 13 milliárd forintért. Ahogy a cégvezető-tulajdonos Holman a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató mikro-, kis- és középvállalkozásokat bemutató tavaly novemberi konferenciáján előadóként elárulta, “akkor lesz egy vállalkozás sikeres, ha mindenen Isten áldása van rajta”.

Borítókép: Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei választmányi elnöke / Forrás: Magyar Liberális Párt