Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A sorozat, amiből megtudhatod, hogyan alkotta meg egy exrendőr a világ legkegyetlenebb bűnszervezetét

A sorozat, amiből megtudhatod, hogyan alkotta meg egy exrendőr a világ legkegyetlenebb bűnszervezetét

Szerencsés helyzetben vannak a Narcos készítői, ugyanis Pablo Escobar és a Cali-kartel után is maradt bőven feldolgozandó téma a drogkartellek világában. A Netflix nagysikerű sorozatának legújabb, Mexikóban játszódó történetéről elég sokat elmond, hogy az egyik stábtagot nemes egyszerűséggel agyonlőtték, amikor forgatási helyszínek után kutatott a közép-amerikai országban. A sorozat a mai napig tartó véres drogháború eredetét mutatja be, ahogyan a korábbi szériákban, úgy most is valós történtek alapján.

A Netflix és a sorozat készítői simán megérdemlik a hátba veregetést, ugyanis a mexikói évadnak sikerült megugrania a kolumbiai drogkartellekről szóló, három korábbi évad által felállított lécet. A Narcos: Mexico ezúttal is a már jól bevált narrálós, dokumentumfilmes bevágásokkal tarkított történetmondást alkalmazza – látványos operatőri munkával kiegészítve.

A sztori alapját ismét valós események adják, ám nem titok, hogy néhány szereplőt és jelenetet a forgatókönyvírók találtak ki. Ez viszont csak még inkább hozzásegít ahhoz, hogy megismerjük a mexikói drogháború poklának legmélyebb bugyrait.

A pokol alatt nem feltétlenül a vérengzéseket kell érteni, hanem a mérhetetlen tehetetlenséget és kilátástalanságot, amit az okoz, hogy a mezei rendőröktől a magas rangú politikusokig, szinte tényleg mindenki a drogkartellek zsebében van. Képzeljük csak el, milyen hatásfokon működhet egy nyomozás, ahol annak vezetője a levadászandó bűnszervezet pénzéből taníttatja a gyerekét vagy vesz új autót és fizeti a sárga csekkeket – a drogpénz tulajdonképpen a mexikói rendszer fogaskerekeinek kenőolaja.

Figyelem, innentől spoileres a cikk!

Félix Gallardo: a drogbiznisz Rothschildje

Emlékezetes pillanat volt a Breaking Badben, amikor a mexikói-amerikai határon dolgozó DEA-ügynökök egy teknős hátára ráragasztva találták meg a beépített emberük levágott fejét. Az említett jelenet nem áll távol a valóságtól, hisz a mexikói drogháború szálainak mozgatói a világ legkegyetlenebb figurái: lefejezések, tömeges mészárlások, utcai robbantások mind részei a repertoárjuknak.

Pedig a ’70-as években még más volt a helyzet, ekkoriban is működött már a drogbiznisz, ám a maihoz képest jóval szervezetlenebb formában. A mexikói bűnszervezetek leginkább marihuánatermesztéssel foglalkoztak, amit az Egyesült Államokba exportáltak. Ez Miguel Ángel Félix Gallardo (akit a Rouge One: A Star Wars Story-ból ismert Diego Luna játszik) színre lépésével változott meg, aki felismerte, hogy némi változtatással sokkal többet is ki lehetne hozni az üzletágból.

  • Gallardo a drogterjesztésben érdekelt szereplőket egy közös szervezetbe terelte, így sokkal nagyobb profitra tudtak szert tenni;
  • óramű pontossággal működő csempészhálózatot épített ki a legfontosabb piacnak számító Egyesült Államok felé, amit ő maga felügyelt;
  • felismerte, hogy a kokainban van a jövő, ezért Mexikóban elsőként kötött üzletet a kolumbiai drogtermelőkkel;
  • emellett arra is ráérzett, hogy a biznisz olajozott működéséhez a rendőrséget és a politikusokat is rá kell bírnia az együttműködésre, a hallgatásra.

Gallardo, aki ironikus módon rendőrként kezdte pályafutását, elképesztő precizitással szervezte meg a Guadalajara-kartellt, ami az első volt a maga nemében – nem véletlen, hogy idővel Mexikó-szerte kiérdemelte a „padrino”, vagyis a „keresztapa” becenevet.

Gallardo és felesége. Fotó: Carlos Somonte/Netflix

Gallardo egyébként látványos karakterfejlődésen ment keresztül. Míg az első részekben saját bevallása szerint a családja miatt építgette üzletét, addig később már kizárólag a drogbirodalma érdekelte, és a szeretteitől teljesen eltávolodott.

A drogkereskedelemből befolyt mérhetetlen pénzmennyiség rengeteg ember megélhetését biztosította. Ugyanakkor mindinkább aggodalommal töltötte el az USA Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) helyi kirendeltségét, ahol a nyomozók egyre inkább falakba ütköztek mexikói működésük során.

A tökös zsaru, aki szembeszállt a rendszerrel

A sorozat másik főszereplője Enrique „Kiki” Camarena (Michael Peña alakítja), akit 1981-ben helyeztek a mexikói Guadalajarába. A DEA-ügynök nagy reményekkel érkezett a szomszédos országba, azonban hamar rájött, hogy a dolgok nagyon nem úgy működnek, mint a határ túloldalán. Az első megdöbbentő felismerése az volt, hogy a helyi rendőrség időnként kapott egy „fülest”, ami alapján kimentek a helyszínre, lefoglaltak némi drogot, majd villogtak vele a médiában. Csakhogy az egész egy megrendezett színjáték volt, hiszen a fogást maga a kartell jelentette be, hogy a nyilvánosság előtt egy keményen dolgozó rendőrség képe lebegjen – miközben a kartell vígan folytatta a drogkereskedelmet.

Középen Kiki Camarena. Fotó: Carlos Somonte/Netflix

Kiki azonban nem hagyta magát és folyamatosan feszegette a határokat. Ennek eredményeként 1984-ben sikerült rajtaütnie Gallardo egy közeli üzlettársa, Rafael „Rafa” Caro Quintero 2500 hektáros marihuánaültetvényén, ahol évente nagyjából 8 milliárd dollár értékű drogot állítottak elő. A gigantikus ültetvényt a hadsereg segítségével számolták fel, Kiki nevét azonban a korrupt rendőrök közül valaki kiszivárogtatta a dühöngő drogbáróknak.

Kiki Camarenát fényes nappal rabolták el, majd kínozták 30 órán keresztül. Ez idő alatt eltörték az orrát, állkapcsát, több bordáját, sőt fúrógéppel átfúrták a kezét is.

Camarena holttestét La Angostura közelében találták meg, a boncolás során kiderült, hogy amfetamint és egyéb drogokat adtak neki, hogy minél tovább magánál legyen a kínzás során.

A média tele volt a brutálisan meggyilkolt Camarena arcképével, a botrány hatására hajtóvadászat kezdődött. Camarena gyilkosainak kézre kerítése azonban elég hamar megrekedt, a rendőrök ugyanis simán hagyták elmenekülni a gyilkosság felbujtásával gyanúsított Quinterót. Ez már Washingtonnak is sok volt, a nyomásukra lecserélték az ügy nyomozását vezető tisztet.

Végül a Guadalajara-kartell két vezetőjét, Ernesto Fonseca Carrillót és a Costa Ricába menekült Rafa Quinterót is sikerült lekapcsolnia a rendőrségnek, azonban Gallardo – a magasra nyúló politikai kapcsolatai miatt – megúszta. Legalábbis egyelőre.

Fotó: Carlos Somonte/Netflix

A sorozat következő évada innen fogja felvenni a szálat, várhatóan azt az időszakot ismerhetjük majd meg, amikor a Guadalajara-kartell sikerének receptjét mások is elkezdik lemásolni, köztük a Félix Gellardo mellett nevelkedő Joaquín „El Chapo” Guzmán, aki később még durvább birodalmat hoz létre – nyilván a Narcos folytatásának ő lesz az egyik főszereplője.

Hétfőn kezdődik a Pablo Escobar óta élt legelvetemültebb drogbáró tárgyalása

Joaquín „El Chapo” Guzmán minden idők egyik legveszélyesebb bűnözője. A perre nem véletlenül New Yorkban kerül sor, ugyanis a Köpcös néven ismert gengszter két mexikói börtönből is megszökött már – teljesen lejáratva ezzel az ország hatóságait.

A drogháború tehát elkezdődött: a drogkartellek a ’90-es évekhez közeledve egyre erőszakosabbá váltak, a helyzet elfajulását látva az amerikaiak pedig egyre inkább bekeményítenek. Ám ahogyan a sorozat elején elhangzik, a háború igazából soha nem ért véget, és valószínűleg nem is fog: ameddig lesz kereslet drogra az amerikai piacon, addig a kínálatot is ki fogja elégíteni valaki.

Fotó: Carlos Somonte/Netflix