Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány egyre több Facebook-felhasználóról kér adatot

A kormány egyre több Facebook-felhasználóról kér adatot

Az idei év első felében 532 felhasználói fiókra voltak kíváncsiak.

A magyar kormány évről évre egyre több adatot kér ki Facebook felhasználókról a közösségi oldaltól. Az idei év első felében 532 felhasználói fiókra voltak kíváncsiak – írja az Átlátszó –, a közösségi oldalt működtető viszont csak az esetek 55 százalékában fogadta el a kérelmet, és bocsájtott rendelkezésre információkat. A kabinet kíváncsiskodása jelentősen megnőtt, hiszen tavaly összesen 234 megkeresés alkalmával összesen 390 magyar felhasználóról érdeklődtek.

A Facebook 2013 óta publikálja, a kormányzati kéréseket. Ezek az adatok általában személyes információ bizonyos személyekről, a regisztrációjuk dátuma, vagy hogy milyen régóta használják a szolgáltatást. Néha azonban a kormányok arra is kíváncsiak lehetnek, hogy milyen IP címről jelentkeznek be a felhasználók, vagy hogy miket publikálnak. A kérés kiterjedhet még a céghez tartozó más szolgáltatásokra is, például az Instagramra, a Whatsappra és a Messengerre.

Forrás: Pixabay