Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A japán kormány kártérítést fizet egyik katonai bázisa által okozott zajártalomért

A japán kormány kártérítést fizet egyik katonai bázisa által okozott zajártalomért

A bírósági ítélet következtében 144 millió ember 95,6 millió jent (csaknem 240 millió forintot) kap.

Egy japán körzeti bíróság pénteken kártérítés fizetésére kötelezte a tokiói kormányt a jokotai légitámaszpont közelében élőknek eddig okozott zajártalom miatt.

A törvényszék ugyanakkor elutasította a felperes követelését, hogy állítsák le a légi forgalmat a Tokió külvárosában található bázison, vagy az alperes fizessen kártérítést a jövőbeli zajártalomért is. A jokotai támaszponton az amerikai légierő osztozik a japán önvédelmi légierővel. Az ítélet szerint a kormánynak körülbelül 95,6 millió jent (csaknem 240 millió forintot) kell fizetnie annak a 144 embernek, akik benyújtották a keresetet. A havonta folyósítandó kártérítés összege a zaj növekedésével együtt emelkedik.

A felperesek – akik szerették volna elérni, hogy függesszék fel az éjszakai és kora reggeli forgalmat a bázison – azt tervezik, hogy fellebbeznek a döntés ellen. “Nem látunk haladást, tovább kell harcolnunk” – mondta a csoportot vezető 69 éves Fukumoto Micsio. 2016-ban a legfelsőbb bíróság egy hasonló ügyben úgy döntött: nem rendelheti el az amerikai harci gépek forgalmának leállítását, és nem fizettethet kártérítést a jövőbeli zajártalom miatt, mert annak nagyságát nem lehet pontosan felbecsülni.

Fotó: U.S. Air Force/Staff Sgt. Samuel Morse

A felperesek egyúttal aggodalmukat fejezték ki a támaszpontra telepítendő öt Osprey konvertiplán miatt, amelyek szerintük növelik a zajt és a baleset veszélyét. A bíróság jelezte: megérti a helyiek aggodalmát, de a baleset kockázata nem kézzel fogható. A helikopterek és repülőgépek tulajdonságait ötvöző Osprey-k többször szenvedtek balesetet a múltban. Hasonló konvertiplánokat eddig csak az okinavai támaszponton használtak Japánban. A szigetországban állomásozó amerikai haderő nagy része Okinaván található. (MTI)

Borítókép: U.S. Air Force/Staff Sgt. Samuel Morse