Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Van élet a Black Friday után – Tippek a karácsonyi készülődéshez

Van élet a Black Friday után – Tippek a karácsonyi készülődéshez

Alig ért véget a Black Friday őrület, máris az adventi előkészületek és a karácsonyi bevásárlás forgatagában találjuk magunkat. Karácsonykor az összetartozást, a szeretetet ünnepeljük, ilyenkor meglepjük egymást izgalmas és törődő ajándékokkal. A karácsonyi ajándékok a gyerekeknek jelentik a legtöbbet, de a felnőttek sem maradhatnak ki az ajándékozásból. Van azonban néhány megszívlelendő tanács, hogy a karácsony tényleg a szeretet és az odafigyelés, ne pedig a rohanás vagy a túlzások ünnepe legyen. (x)

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Minden egyes alkalommal megfogadjuk, mégis olyan ritkán tartjuk be. Pedig elképesztő, mennyi idegeskedéstől és kapkodástól szabadulnánk meg, ha nem halogatnánk mindig egyre későbbre az ajándékok beszerzését. Fokozottan érvényes ez az interneten – ma már nem szokatlan, ha külföldről – rendelt árukra, melyeknél mindig számolni kell a kiszállítás idejével (vagy busás felárat fizetni, ha a normálisnál hamarabb szeretnénk hozzájutni a meglepetéshez). Természetesen az ünnepi szezon is csak ront a helyzeten: nem csak a tömeg nagyobb, a termékek is gyorsabban fogynak a szokásosnál, és ebben az esetben is elképzelhető, hogy az őrület beköszönte előtt (vagy után) olcsóbban jutottunk volna a kiválasztott darabokhoz.

Túlzások helyett figyelmesség

Szintén nehéz megállni, de nem szabad magunkat túl nagy költségekbe verni, nem ez mutatja ki a szeretetünket és az elismerésünket. A kölcsönösség elvéhez sem kell ragaszkodnunk: csak azért, mert a másik jobb anyagi helyzetben van, és előző alkalommal egy igazán gáláns ajándékkal lepett meg, még nem kell fillérre pontosan viszonoznunk a szívességet, és megszakadnunk a saját költségvetésünk számára sokkal súlyosabb anyagi terhekben. Inkább háláljuk meg figyelmességgel és személyes ajándékokkal, így nem hozzuk a másikat kínos helyzetbe. Akad egy kedves élményünk az illetővel? Vásároljunk vagy készítsünk valamit, ami emlékezteti rá. Szenvedélyes gyűjtő? Szerezzünk be egy egyedi darabot a kollekciójába! Esetleg tudjuk, hogy szereti a könyveket, de nem vagyunk biztosak abban, hogy mit olvasna szívesen? Lepjük meg egy ajándékutalvánnyal a kedvenc könyvesboltjába, így biztos nem lövünk mellé.

Átgondolatlan hitel

Karácsony környékén gyakran halljuk, hogy egyesek még az eladósodástól se riadnak vissza a szeretteik érdekében. A túlzott, erőn felüli hitelfelvétel természetesen senkinek sem jó, még a bankoknak sem érdeke, hogy adósaik megszakadjanak a törlesztésben. Ám be kell látni, hogy mint minden eszköz, önmagában ez sem az ördögtől való: ha az ajándék fontos, praktikus és hosszútávon kifizetődő, mint például egy laptop az egyetemre készüli gyermekünknek, akkor akár befektetésként is tekinthetünk az ajándékra felvett kölcsönre. Hasonlóan ésszerű döntés, ha inkább felveszünk egy kisebb összegű áruhitelt, hogy a jobb minőségű és tartósabb háztartásigépet választhassuk, hiszen hosszútávon még a kölcsön költségeivel is jobban járunk vele. Azonban minden esetben fontos, hogy felmérjük, elég bevétel áll-e rendelkezésünkre ahhoz, hogy problémamentesen tudjuk törleszteni a hitel részleteit.

Arra az esetre, ha mégsem lenne elég, ami a számlán van

Nincs elég pénze, hogy olyan ajándékkal lepje meg szeretteit, amilyennel igazából szeretné? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és gyorsan orvosolható a probléma! A Provident december 18-ig meghosszabbította Black Friday kölcsönét, mely lehetővé teszi, hogy 100 000 Ft kölcsön felvétele esetén mindössze 2600 Ft kamattal kelljen számolnia.

(x)