Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vajon Orbán Viktor boldog attól, hogy drMáriás megfesti?

Vajon Orbán Viktor boldog attól, hogy drMáriás megfesti?

És Orbán Ráhel? Na és Mészáros Lőrinc? Gőzünk sincs róla, de azt tudjuk, hogy Kósa Lajosnak nincs ellene kifogása, ha éppen ő kerül ecsetvégre. DrMáriás Magyar Nemzeti Festészetet akar, ezzel a címmel nyílt kiállítása az A38-on.

Bár kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kortárs képzőművészünk, mégis nehéz feladat előtt áll az, aki valóban kezdeni szeretne valamit drMáriás (Máriás Béla) képeivel. Ennek az lehet a zavarba ejtő oka, hogy a festő önmagát következetesen kritikus szemléletű alkotónak vallja, s valóban, alkotásainak legnagyobb része erős iróniával, sőt talán még gúnnyal is fűszerezett, azonban a festményeken keresztül kritizált, legtöbbször közéleti-politikai szereplők emiatt egy cseppet sem érzik magukat kellemetlenül.

drMáriás: A magyar-orosz barátságos mérkőzés játékosai Malevics műtermében / Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Sőt, mintha egy kissé sikkes is lenne, ha az ábrázolt alanyok valamilyen formában kapcsolatba kerülnének az őket ábrázoló alkotásokkal. Ismert ugyanis olyan eset, amikor egy kép szereplője saját beosztottjától kapta meg az őt ábrázoló festményt ajándékba. Lázár János járt így, amikor L. Simon László vette meg a főnökét ábrázoló képet, a főnökének. De ugyanígy érdekes például az is, hogy drMáriás egyik debreceni kiállítását az a Kósa Lajos nyitotta meg, akiről a festő a

Kósa Lajos lélegzetelállító piruettes bógnijával megnyitja a Budapesti Téli Olimpiát a tiszteletére jégbe festett arcképmása felett egyensúlyozva 2648-ban

című képet készítette. Szóval vagy az történik, hogy a képek élő, két lábon járó alanyai értik és szeretik a viccet, vagy éppen nem értik és nem is szeretik, csak azzal szeretnék elvenni az irónia és a gúny élét, hogy kénytelen-kelletlen asszisztálnak a dologhoz, és egy kicsit még alakítják is.

Mindezért például György Péter esztéta erősen kritizálta a festőt az Élet és Irodalom hasábjain, aminek az lett a vége, hogy drMáriás, aki egyébként hosszú éveken át volt szerzője az ÉS-nek, felhagyott a lapban való publikálással, és személyeskedőnek titulálta az esztéta sorait.

Balra Soros György, jobbra a többiek / Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Az mindenesetre biztos, hogy drMáriás népszerűségének mindez nem tesz rosszat, a közösségi térben nyilvánossá tett festményei az ellenzéki sajtóban rendre megjelennek, s mint az ellenzékiség jelképei képviselik egy-egy sajtótermék kritikai attitűdjét, iróniáját, gúnyát.

Nehéz tehát a döntés, és így talán az a legcélszerűbb hozzáállás, hogy az alkotásokat egyszerűen még nem lehet függetleníteni attól a téridőtől, amelyben éppen, itt és most, köztünk, a mindennapjainkban létrejönnek.

Szóval egyelőre a várakozás álláspontja tűnik a legokosabbnak drMáriás festményeivel kapcsolatban.

Mert igazából gőzünk sincs arról, hogy például Orbán Viktor vagy lánya, Orbán Ráhel boldog-e attól, hogy drMáriás megfesti őket. Azt pedig csupán csak sejtjük, hogy drMáriás miért csinálja.

Mindennek jó lenyomata az A38 állóhajón szerdán este nyílt kiállítás, ami számos képet vonultat fel a közéleti-politikai szereplőkről, de ezen felül ott van az az irány is, ami szintén jellemzi drMáriást, és amit a celebek és a művészek világát szintén iróniával megtöltő festmények képviselnek.

A kiállított képek a festő jól ismert stílusát hozzák, újabb és régebbi alkotások egyaránt láthatók, nagy számban olyanok is, amelyek bekerültek a közösségi média sodrásába, valamint a sajtóéba is. A modern és kortárs művészeti stílusok keverednek, egymásnak feszül politika és művészet, tragédia és humor, groteszk és banalitás.

Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Az egészet egyben pedig a kiállítás beharangozójában is elsütött jelzővel lehetne leginkább jellemezni:

amit látunk, az összességében egy kabaréelőadás,

amiben jól harmonizál a képeken ábrázolt alakok felnagyított túlzása és a közismert alkotók stílusát utánzó, könnyen befogadható ábrázolásmód.

Aki tehát szeretne látni némi iróniát – vagy éppen ellenkezőleg, csupán szeretne valami művészit látni kedvenc politikusairól, közéleti szereplőiről vagy éppen celebjeiről és művészeiről – annak tökéletes lesz ez a kiállítás. Hiszen a falon ott van Orbán Viktor és Orbán Ráhel, Kásler Miklós, Mészáros Lőrinc, Vlagyimir Putyin, Donald Trump, Soros György, Gyárfás Tamás, Geronazzo Mária és Charles Bukowski is.

Nekem azonban csak egyetlen kép vált felülmúlhatatlanná. Búcsúzóul a címét is elárulom:

Zámbó Jimmy Lautrec műtermében

drMáriás: Magyar Nemzeti Festészetet! – A38 állóhajó, Kiállítótér. Látogatható: 2018. december 9-ig.

Kiemelt kép: Orbán Viktor megtekinti a róla készült szobrot a Városligetben (drMáriás festménye) / Fotó: Veres Viktor