Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ukrajna NATO-hajókat kér az Azovi-tengerre

Ukrajna NATO-hajókat kér az Azovi-tengerre

Az ukrán elnök arra kéri a NATO-t, hogy küldjön hajókat az Azovi-tengerre. Petro Porosenko a német Bild lapnak nyilatkozta, hogy a hajók jelenléte segítené Ukrajnát és a térség biztonságát a kercsi tengeri incidens után.

Petro Porosenko az interjúban azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök célja nem kevesebb, mint elfoglalni az Azovi-tengert Mindkét ország vezetése egymást teszi felelőssé a konfliktusért.

Kijev szerint a Kercsi-szoros orosz ellenőrzésével gyakorlatilag blokád alatt tartja Moszkva az Azovi-tenger ukrán kikötőit, így Bergyanszkot és Mariupolt – írta az Euronews.

Ukránok szerint jó helyen voltak a hajóik a Kercsi-szorosban

Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint nem volt hibás döntés múlt vasárnap elindítani a három hadihajót Odesszából azzal a céllal, hogy a Kercsi-szoroson át Mariupolba jussanak. Ihor Voroncsenko csütörtökön egy kijevi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az incidenst megelőzően több alkalommal is haladtak át ukrán hadihajók akadálytalanul a Kercsi-szoroson. Másodsorban – mint fogalmazott – “végül is nem kell rejtőzködnünk, meg kell mutatnunk az arcunkat” a Kercsi-szorosban és az Azovi-tengeren, és azt, hogy mire képesek ezek a hajók – tette hozzá.

Kifejezte továbbá meggyőződését aziránt, hogy Ukrajna nem vesztette el ezeket a hajóit, szavai szerint a hadihajók “ki lesznek szabadítva”. Leszögezte továbbá, hogy az orosz hajóknak nem volt joguk tüzet nyitni az ukrán hadihajókra.

Kijev hivatalos közlése szerint november 25-én Oroszország lezárta a Kercsi-szorost a három hadihajóból – két kisebb páncélozott tüzérségi naszádból és egy vontatóból – álló kötelék előtt, amely terv szerint és a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentve elindult a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba. A hajókat – ukrán állítás szerint -, miután már visszafordultak Odessza felé a Krím partjaitól mintegy 13-14 tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken megtámadták a határőrzési feladatokat is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajói. Az orosz hajók tüzet nyitottak rájuk, majd különleges egységek szállták meg, végül elvontatták őket az orosz megszállás alatt álló Kercs kikötőjébe. Az incidensben ukrán jelentések szerint hat ukrán tengerész sebesült meg, és összesen 24-en estek fogságba.

Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegyvereiket az orosz parti őrség járműveire. (MTI)

Nyitókép: Sérülések a kercsi incidensben az oroszok által megszállt három ukrán hadihajó egyikén (j) a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án. MTI/AP