Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hatalmas egészségügyi béremelést jelentett be Kásler

Hatalmas egészségügyi béremelést jelentett be Kásler

Igaz nem egyszerre, hanem négy év alatt, most januárban sem lesz plusz pénz – de 72 százalék lesz majd.

Az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről döntött a kormány – jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Budapesten.

Kásler Miklós újságíróknak elmondta: négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent.

2019 júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelkedik a bérük, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal – ismertette. A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban 79,4 milliárd forintot szán a kormány.

Jön konszolidáció

Kormány arról is döntött 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A Magyar Államkincstár adatai szerint október végén épp 55 milliárd forint volt a kórházak lejárt adóssága – vagyis a döntés elvileg azt jelenti, hogy a kórházak minden adósságát kifizethetik. Ám erre nincs garancia, a kormány 2017 decemberében is válogatott a kórházak között, így akkor 20 milliárdnyi adósságot nem fizettek ki, holott pénz elvileg lett volna rá.

Egyre nagyobb a baj: megint elszállt a kórházak adóssága

Egyre nagyobb a baj: megint elszállt a kórházak adóssága Hiába a gazdasági fellendülés, a kórházaknak nem jut elég pénz – már az 55 milliárdot közelíti az adósságuk. A költségvetési intézmények adóssága egyetlen hónap alatt 8,7 milliárd forinttal 70,7 milliárd forintra emelkedett, vagyis egy hónap alatt 14 százalékkal nőt a tartozásállomány.

 

 

(MTI)