Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Hiába viszik át a Honvédkórházból a Jánosba, ott is kritikussá válhat az ellátás”

„Hiába viszik át a Honvédkórházból a Jánosba, ott is kritikussá válhat az ellátás”

Bár Magyarországon kimagasló színvonalú a koraszülött-ellátás, a munkaerőhiány miatt egyre kritikusabbá válik a terület a Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint, ezt pedig nem csak a Honvédkórház példája bizonyítja. A közgazdász szerint az ellátórendszert sürgősen meg kell reformálni, a szakszervezeti vezető abban bízik, egyre több egészségügyi dolgozó emeli majd fel a hangját.

„Rengeteg orvos és szakdolgozó hiányzik a rendszerből, a kórházak eladósodtak, a munkaidő-terhelés pedig egyre nagyobb. Mindig akkor ömlik ki a víz, amikor a dolgozók erejükön felül elvállalják a többletmunkát, de hónapokig nem kapják meg a fizetést. Minden bizonnyal olyan fokú terhelés jelentkezett, amit már több pénzért sem tudnának elviselni” – mondta a Zoom.hu-nak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azzal kapcsolatban, hogy hamarosan bezár a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centruma (PIC).

Soós Adrianna. Fotó: Halász Nóra

Nem jobb a János helyzete

Mint a hvg.hu alapján megírtuk, a részleget a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre, december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a Szent János Kórházban működő részleg fogadja.

A szakszervezeti vezető elmondta, a Jánosban semmivel sem jobb a helyzet, a gyerekosztályok óriási munkaerőhiánnyal küzdenek – pedig a részleg és a szakszemélyzet is kiváló, de az ő teljesítőképességüknek is van egy határa, nem tudnak már sokkal több csecsemőt ellátni. Minden kollégának rengeteg a túlórája, a már most túlhajszolt emberek pedig feladatként így újabb ellátandó betegeket kapnak; ezeket a megoldásokat rövid távon tűzoltásként alkalmazhatja a kormány, de ha nem nyúlnak hozzá a bérekhez olyan mértékben, hogy visszatérjenek a szakmába az emberek, akkor katasztrófa fenyeget – tette hozzá.

Forrás: Pexels

„Nem értem, hogy a döntéshozók ezt miért nem látják be, de azt sem, miért nem lázadnak többen a jelenség ellen. Nem tudom, meddig tűrnek még a dolgozók, bár egyre inkább úgy tűnik, néhányan azért felemelik a hangjukat. Sok dolgozó azonban nem mer szólni, mert szeretné megtartani az egzisztenciáját. A legtöbb kórházban az emberekkel arról szóló papírt íratnak alá, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak a lehetetlen körülményekről” – mondta Soós.

Szerinte, ha valaki ennyit dolgozik, egyre kimerültebbé, fásultabbá, kiégettebbé válik. Nagy terhet jelent a hátrányos helyzetű csecsemőkkel való munka, akik közül sokan valamilyen rendellenességgel jönnek a világra. Ehhez adódnak hozzá az egyéb munkahelyi feszültségek, a kollégák, az anyaghiány, a pökhendi vezetők, akik nem képviselik az érdekeket. Példaértékű, ha ebben a láncolatban valaki fel mer szólalni, és úgy dönt, hogy nem csinálja tovább, a Honvéd orvosai egyre többször teszik ezt meg – hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

Pénz és reform is kellene

„A Honvédkórház újszülött osztályán ugyanaz a helyzet, mint a Merényi kórház pszichiátriáján a közelmúltban: látszik, hogy ennyi pénzből, ennyi szakemberrel ilyen töredezett struktúrájú ellátórendszer nem tartható fent” – erről már Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász beszélt a Zoom.hu-nak.

A két dolog szerinte abban hasonlít, hogy nemcsak óriási pénz-, hanem iszonyú munkaerőhiány is van az ágazatban.

A pszichiátriai osztály helyzete jól mutatja, hogy nem elég korszerűsíteni, a dolgozókra is gondolni kell.

Miközben itthon részlegeket zárnak be, a magyar pszichiáterek Skandináviában gyógyítanak

Legalább 400 pszichiáter hiányzik a szakmából Magyarországon, körülbelül 200-an már Skandináviában dolgoznak. Itthon évek óta elmaradnak a fejlesztések, így nem csoda, ha egész osztályoknak kell bezárniuk – nyilatkozta a Zoom.hu-nak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

„Miért a kórház, és miért nem a fenntartó hívta össze a cikkben említett válságértekezletet a Honvédban? Olyan kérdés ez, amire nem kaphatunk választ. Ilyenkor egyébként újjá kell gondolni az ellátási területeket. Jó kérdés, hogy az átcsoportosítás után oda, ahova megy majd beteg, több pénz is jut, vagy csak a feladat sokszorozódik meg” – firtatta a kérdést a szakértő.

Pedig – ahogy fogalmazott – olyan területről van szó, ami Magyarországon is fejlődik. A koraszülések száma nőtt, ennek okai között szerepel a megváltozott életmód, és az is, hogy egyre idősebb korra tolódik a szülés, így nagyobb a kockázat. Tehát egyértelműen szükség van az ágazatra, viszont látszik, a szakemberhiány itt is kritikussá vált. Szerinte több pénzre van szükség, magasabb fizetést kell adni, hogy a közszolgálatnak meglegyen a munkaerő-megtartó képessége, de muszáj koncentrálni az ellátórendszert is.

Azaz, hogy ne sok helyen legyen elégtelen, hanem kevés helyen elégséges ellátás.

Hozzátette, több mint tíz éve nem nyúlt hozzá senki az ellátórendszer szerkezetéhez, de közben annyit változott a technika, a szociális és a kulturális viszonyok, hogy újra kellene alakítani az egész struktúrát.

Borítókép: Koraszülött baba a budai Szent János Kórház koraszülött osztályán 2018. szeptember 19-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán