Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Francia, brit és német cirkusz kapta meg ez Európai Parlament nívódíját

Francia, brit és német cirkusz kapta meg ez Európai Parlament nívódíját

Az Európai Parlamentben idén először adták át a BigTopLabel program elismeréseit a legjobb európai cirkuszoknak. A „cirkuszművészet Michelin-csillagát” jelentő nívódíjat három kiemelkedő európai cirkusz kapta: a francia Cirque Arlette Gruss, a németországi Circus Krone és a nagy-britanniai Blackpool Tower Circus.

Az elismeréseket az Európai Parlamentben adták át Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztos társaságában.

Ujhelyi István magyar EP-képviselő két évvel ezelőtt tett javaslatot egy európai szintű, objektív minőségbiztosítási rendszer kidolgozására, amely világos különbséget tesz a különböző cirkuszi társulatok és intézmények között.

A BigTopLabel elismerést csak olyan cirkuszok kaphatják meg, amelyek megfelelnek a szakmai szervezetek és európai parlamenti szakértők által közösen kidolgozott, szigorú feltételeknek; így többek között a jogi előírásoknak, a munkavállalói és fogyasztóvédelmi garanciáknak, a művészi minőség biztosításának vagy éppen a legszigorúbb állattartási és állatjóléti követelményeknek.

A program keretében minden vizsgálat alá vont cirkuszi társulatról részletes jelentés készül, amelyet egy független cirkuszi szakértőkből álló bizottság bírál el és dönt a BigTopLabel-elismerés odaítéléséről. A minőségbiztosítási rendszer hivatalos része az Kulturális Örökség Európai Éve-programsorozatnak.

Ujhelyi István EP-képviselő a díjátadón úgy fogalmazott: az első BigTopLabel-elismerések átadása méltó záró akkordja a 2018-as évnek, amely során a cirkuszművészet 250 éves évfordulóját ünnepli az európai közösség.

„Egyszerre kell tudnunk megőrizni kulturális értékeinket, művészeti hagyományainkat és megfelelni a jelenkor szigorú és jogos elvárásainak, például a felelős állattartás kapcsán. A BigTopLabel arra tesz kísérletet, hogy kiemelje és felmutassa azokat a jó példákat, amelyek mind kulturális, mind emberi minőségben kiemelkedőek” – nyilatkozta Ujhelyi István.