Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Azt gondolják, hogy a társadalom szennye, a sátán kutyái vagyunk” – interjú Mr. Gay Hungaryvel

“Azt gondolják, hogy a társadalom szennye, a sátán kutyái vagyunk” – interjú Mr. Gay Hungaryvel

Tíz év kihagyás után rendezték meg ismét Magyarország egyetlen meleg szépségversenyét, a Mr. Gay Hungary-t. A hét döntős közül a négy fős szakmai zsűri választotta ki a verseny győztesét, a – modell – stílus tanácsadó, blogger Pusztai Olivért. A győztessel a hazai LMBT közösség és ezen belül is a melegek helyzetéről, valamint a címmel járó szerepkörről beszélgettünk. Interjú.

Hány évesen coming outoltál?
24 évesen, esküvő előtt két hónappal. Megmondtam a menyasszonyomnak, hogy nem tudom ezt megtenni se vele, se saját magammal, mert ki vagyok én, hogy egy életen át hazudjak mindkettőnknek? Persze, el lehet ezeket a dolgokat nyomni, és adott esetben észre sem veszed, csak annyit, hogy valami miatt nem vagy boldog. Ezek után még három év kellett, hogy anyukámnak is el merjem mondani, ki is vagyok valójában. Nehéz és banális is volt egyszerre. Leültettem, hogy valamit mondanom kell, ő ettől persze megijedt, és mikor kiböktem, megkönnyebbülten sóhajtott fel: “Jézus, ezt én már rég tudtam!”
Hogyan ismerkedsz? Meg tudod elsőre mondani valakiről, hogy a te “ligádban” játszik?
Nagyon ritkán nyúlok félre, a melegek ezt valahogy érzik. Valószínűleg azért, mert vagyunk annyira szenzitívek és érzékenyek, hogy egyszerre tudunk pasi és női aggyal gondolkodni. Az ismerkedés viszont nagyon nehéz, mert az emberek általában befeszülnek attól, hogy szerepeltem már pár helyen. De hiszek a végzetben meg a sorsban, majd a szerelem is jön, ha jönni akar.

Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

Mikor és hogyan fogalmazódott meg benned, hogy elindulj a versenyen?
Akkor kezdtem el rajta gondolkodni, amikor Sipka Dávid meleg influencer-testépítő, az egyik későbbi zsűritag, megosztotta Instagramon, hogy lehet jelentkezni. Beugrott, hogy atya úristen, milyen régen volt hasonló, és azóta mennyit változott a magyar társadalom. Tíz éve például még egyáltalán nem gondoltam, hogy bármilyen jelentősége lenne elindulni egy ilyen versenyen, most viszont annál inkább. Azt érzem, az emberek nyitottabbak lettek, így itt az ideje tenni azért, hogy a társadalommal még intenzívebben tudjunk együtt gondolkodni. Ráadásul a magyar melegek közel sem egységesek, a közös gondolkodással ezt is lehet és kell is erősíteni, és a melegséggel egy csomó olyan üzenet jár együtt, amire nem baj, ha a heterók is odafigyelnek. Ilyen például a prevenció, vagy a védekezés fontossága.
Nyitottabbak lettek az emberek? Furcsa ezt hallani.
Az ex-barátom spanyol, és mikor itt volt, kérdezte, lehet-e nálunk kézen fogva sétálni az utcán. Mondtam neki, hogy próbáljuk meg, és megdöbbentő volt látni, hogy – ugyan megnézték, mert szokatlan – senki nem szólt utánunk, és senki nem kezdett el buzizni. Ez szerintem nagyon jó. De a nyitottság kapcsán azért még így is csak Budapest esetében lehet beszélni. Vidéken egészen más a helyzet. Ha odaszületsz egy pár száz, maximum ezer fős faluba egyedüli melegként, Marika néninek nem fogod tudni megmagyarázni, mit jelent a homoszexualitás valójában.

Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

2018-at írunk, a családok évét. Hogy érint ez téged, főként, hogy a kormány ebből a fogalomból egyértelműen kizár titeket?
Úgy gondolom, egy demokratikus jogállamban a házasság intézménye nem függhet sem a vallástól, sem a politikától. Ez nagyon diszkriminatív, és teljesen mindegy, hogy most a családok évét éljük pártideológia szempontból, ha ez minket kirekeszt és semmibe vesz. Én abszolút úgy érzem, mind az állam, mind a társadalom nyerne azzal, ha engedélyeznék az azonos neműek házasságát.

Meg kell értenie mindenkinek: mi a heteróktól nem veszünk el semmit. Csak adunk.

Arról nem beszélve, hogy a melegek számára is nagyon fontos lenne, hogy komolyan vegyék a házasság intézményét. A homoszexuális közösség számára a monogámia még mindig kicsit rettegett fogalom. Félnek, mert sokan gondolják úgy, hogy nincs itt az ideje megállapodni, és – főleg a férfiak egymás között – nagyon nehezen engedik el az egót.
Látsz esélyt arra, hogy akár a távoli jövőben is, de engedélyezhetik Magyarországon az azonos neműek házasságát?
Én elég optimista vagyok, ezért úgy érzem, igen. Csak meg kell nézni, hogy akár Németország vagy Ausztria honnan indult, és hogyan győzték meg apránként a társadalom többi részét egy nagyon jól felépített kommunikációval. Ez szerintem itt is működhet. Abból kell kiindulni, hogy a magyar társadalom nem ismeri az LMBT-közösséget (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek rövidítése – a szerk.). Nem tudják, hogy mi kik vagyunk. Azt gondolják, hogy mi a társadalom szennye, a sátán kutyái vagyunk. Pedig nem. Szerintem folyamatos és összefogott kommunikációt kellene folytatni minden csatornán, online, offline, hogy finoman hathassunk az emberekre, megismertessük magunkat velük. Rá kell világítani, hogy mi is ugyanúgy adót fizetünk, és adott esetben lehet, hogy ugyanaz az értékrendünk, mint bárki másnak, csak a csukott hálószoba ajtó mögött szeretünk máshogy. Ezáltal jobban megérthetnek minket, és rájöhetnek: ettől nem leszünk kevesebbek a magyar társadalomban, a többi embernél.

Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

Mindehhez viszont szükség lesz a politikusok támogatására is.
Abszolút. Az azonos neműek házasodási jogának törvénybe iktatásához először népszavazást kell kezdeményezni, aláírásgyűjtéssel. A politikusok viszont soha semmit nem fognak ezért tenni maguktól. Nem fogják bevállalni, hogy a támogatásunk miatt több ezer szavazót veszítsenek. Fordítva kell megközelíteni a kérdést. Először a társadalomhoz kell közel engednünk magunkat, hogy a politikusok is a lehetőséget lássák bennünk, így számukra is kiderülhet, ez már régen nem arról szól, hogy ki támogatja a melegeket, vagy ki nem.

Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

Szeretnél családot alapítani? El tudod képzelni, hogy mindezt Magyarországon tedd?
A magyarokra jellemző, hogy kicsit prűdek, kicsit álszentek vagyunk, ahol minden fekete vagy fehér, és általában nem érezzük a két véglet között a lehetőségeket. Viszont, ha mi felkínálunk öt hat alternatívát és megmutatjuk azt is, hogy ez működik, akkor szerintem egy idő után bármit el tudunk majd érni. A lényeg, hogy nagyon finoman kell. Nem szabad sokkolni az embereket. Nekem ez a problémám alapvetően a melegfelvonulással is, hogy a Pride, ami minden évben a legfontosabb rendezvénye lehetne az LMBT-közösségnek, mindenki, még az érintettek is félreértelmezik. Azt gondolják, hogy ez egy büszkeségmenet, de miért lenne az?!

Miért van az, hogy mikor végre van egy nap, amikor a heteroszexuálisokéval egyenlő jogokért harcolhatsz, felveszed a necc harisnyát?

Ez engem is kiborít. Én magyar vagyok és kaptam egy neveltetést, nekem az, hogy valaki kivigye a szexuális fétisét az utcára, nem fér bele. Ezek azok, amiktől az Andrássy úti erkélyről a Jolika néni azt mondja: “Nézd már ugyan olyan bőr heveder van rajtuk, mint a Pejkó lovon!” És nyilván nem fogja érteni, mert ennek nem erről kellene szólnia.
Nagyon szeretnék családot, és nagyon szeretném, ha mindezt itthon tudnám megélni, megteremteni. Az én szüleim hamar elváltak, ötéves voltam, amikor elköltöztünk anyukámmal apukámtól, aki emiatt egyedüli szülőként nagyon nehéz helyzetbe került. Az egészségügyben dolgozott három műszakban, és én már hatéves koromban megtanultam, hogy sokszor vagyok egyedül otthon, én készítem kettőnknek a vacsorát, megtanulom a leckémet, kiteszem az asztalra, és reggel egyedül kelek fel és megyek suliba. Mégsem szenvedtem hiányt semmiben, mert szerettek otthon, és úgy érzem, ez a legfontosabb.

Fotó: Halász Nóra (Nézzen még több szép képet Olivérről, kattintson a fotóra!)

Mikor kellene szerinted elkezdeni beszélni az elfogadásról a gyerekekkel?
Hiszem azt, hogy ezt nem lehet elég korán kezdeni. Én az óvoda nagycsoportjában már elkezdeném, és folyamatosan, minden téren tanítanám toleranciára és nyitottságra a gyerekeket egészen a gimnázium befejezéséig. Azt kellene látni, hogy ez már nemcsak a melegekről szól, hanem minden hátrányosan megkülönböztetett közösségről, kezdve a mozgássérültekkel, a vakokon át egészen a süketnémákig. Mert rájuk is ugyanúgy néznek, mint ránk. Ha valaki más, azzal az ember ebben az országban nem tud mit kezdeni.
Mivel készülsz a fokvárosi döntőre?
A magyar döntőre mentálisan készültem a legtöbbet, és ez hatványozottan igaz lesz a dél-afrikai döntőre is. Ha agyban ott tudsz lenni és tisztában vagy magaddal, az értékeiddel, valamint azzal, hogy te mit képviselsz, félig már nyert ügyed van. A legfontosabb, hogy belülről nagyon biztos lábakon állj. Magyarország még sosem indult ilyen nemzetközi versenyen, és nagyon szép lenne rögtön egy első helyezéssel zárni, de úgy gondolom, a legjobb ötben mindenképp ott leszek.

Fotó: Halász Nóra (A képre kattintva galéria nyílik.)

A Cosmopolitan a 2018-as év blogjának választotta Stíler nevű blogodat, és most már a Mr. Gay Hungary cím birtokosa is te vagy. Mi a következő cél?
Szeretném az influencer vonalat jobban erősíteni a munkám során, és ezen keresztül is népszerűsíteni az LMBT-közösséget. Minél több fórumon szeretném közvetíteni az üzenetet, hogy a legfontosabb a nyitottság. Nem kell vele azonosulni, nem kell holnaptól kebledre ölelni a melegeket, csak fogadd el, hogy vannak másképpen megélt dolgok is a világban, és nem csak az az egy, ahogy te látod.