Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A versenyhivatal vizsgálja a fideszes médiairodalom összeolvadását

A versenyhivatal vizsgálja a fideszes médiairodalom összeolvadását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön közleményben tudatta, hogy vizsgálja a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány szerdai bejelentését az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó feletti irányítás megszerzéséről.

A GHV a tranzakcióról szóló bejelentést szerdán kapta meg. A tranzakció eredményeként a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány közvetlen egyedüli irányítást szerez az Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. és a Magyar Idők Kiadó Kft. felett, ezzel egyetlen kézben összpontosul a kormánypárti-fideszes sajtó a TV2- csoport kivételével. Az új alapítványi holdingba kerülnek az összes megyei lapp, kormánypárti országos napi és bulvárlap, valamint a hírportálok is.

A kormánypárti médiumok összeolvadása a korábbi hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes igénye volt – aki elégedetlen volt lapok pazarló működésével, még akkor is ha azok túlnyomó részt közpénzből gazdálkodtak az állami megrendelések révén. Ugyanakkor a lapok összeolvasztásával a nyomtatott lappiacon olyan médiatúlsúly jön létre – ami versenykorlátozó lehet – ezért kell az ügyletet a versenyhivatalnak vizsgálnia.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerint a hatóság a bejelentés beérkezését követő 8 napon belül dönt arról, hogy indokolt-e a bejelentés alapján eljárást indítani. Ha nincs ok vizsgálatra, akkor a GVH hatósági bizonyítványt ad ki a bejelentőnek arról, hogy nem indít versenyfelügyeleti eljárást – közölte a GVH.

Amennyiben a GVH összefonódás vizsgálatát rendeli el, az ügyintézési határidő 30 nap vagy 4 hónap lehet attól függően, hogy milyen okból került sor az összefonódás vizsgálatának elrendelésére. A versenyfelügyeleti eljárásra irányadó jogszabályok szerint bizonyos eljárási cselekmények időtartama nem számít bele az ügyintézési határidőbe – közölte a hivatal. (MTI/Zoom)