Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump berágott Putyinra a Kercsi-incidens miatt, lemondhatja a találkozót

Trump berágott Putyinra a Kercsi-incidens miatt, lemondhatja a találkozót

Donald Trump még nem döntött arról, találkozik-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-as országcsoport hétvégi argentínai csúcsértekezletén – ezt maga az amerikai elnök mondta a The Washington Postnak adott interjújában. Az ok, az Oroszország és Ukrajna között a Kercsi-szorosban történt incidens.

A Kercsi-szoros Forrás: Google Maps

Az amerikai elnök azt mondta, megvárja a nemzetbiztonsági tanács teljes jelentését a történtekről, és azután dönt arról, találkozik-e Putyinnal. “Talán nem is lesz találkozó” – mondta, hozzátéve: “nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót”. A Kercsi-szorosi incidensről és következményeiről itt írtunk bővebben:

Az oroszok erőt fitogtatnak, hogy megmutassák az ukránok gyengeségét

Az ukrán parlament – november 28-tól kezdődően – megszavazta tíz megyében ( Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Vinnicja) a 30 napos készenléti állapot bevezetését hétfő esti ülésén.

Az interjúban Trump kitért a Hasogdzsi-gyilkosságra, és jelezte: megkérdőjelezte a CIA értékelését, miszerint Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege rendelte volna el a szaúdi újságíró meggyilkolását. Azt hangoztatta: “Talán ő tette, talán nem ő tette. De cáfolja”.

Trump bírálta még a jegybank, a Fed vezetőjét, megerősítette, hogy nem áll szándékában akadályt gördíteni a Robert Mueller vezette bizottság munkája elé, és megismételte, hogy nem hisz a klímaváltozásban. Utóbbiról azt mondta, “ha körbepillantunk, akkor azt látjuk, tiszta a levegő és tiszta a víz is”, illetve megjegyezte:

“A probléma az, hogy nagyon sok embernek, köztük nekem is, nagyon magas az intelligenciaszintje, de nem szükségszerűen hiszünk el mindent”.

(MTI)

Borítókép: Donald Trump és Vlagyimir Putyin / MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij