Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden tizedik eszközkezelős adós hoppon maradhat

Minden tizedik eszközkezelős adós hoppon maradhat

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) által megvásárolt lakásokban lakók mintegy 520 millió forint bérleti díjjal tartoznak – tudta meg az Azénpénzem.hu. A NET szerint 32 ezren vehetik vissza otthonukat kedvezményesen. Az még mindig kérdéses, hogy milyen áron.

A parlament ma tárgyal a NET-et tulajdonképpen megszüntető törvényjavaslathoz . A bajba jutott hitelesek megsegítésére létrehozott eszközkezelős programba mindenesetre már egyetlen új rászorult sem léphet be. Az erről szóló kormányrendeletet már viharos gyorsasággal meghozták, de a többi – a törvényjavaslatból hiányzó – előírásra még várni kell.

A legfontosabb nem ismert feltétel alighanem az, hogy milyen áron vásárolhatják meg majd lakásukat az eszközkezelős programba már belépettek. Az Azénpénzem.hu érdeklődésére az Eszközkezelőnél hangsúlyozták: a benyújtott törvényjavaslat az eddigieknél sokkal kedvezőbb visszavásárlási feltételeket teremtene, és a közel 36 ezer ügyfélből mintegy 32 ezret érintene.

Ez azt is jelenti, hogy több mint minden tízedik ügyfél maradhat majd hoppon. A törvényben ugyanis több helyen nyomatékosítják: a fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlőkre vonatkoznak a kedvező szabályok. A NET Zrt. 2018. október 31-ig mintegy 13,92 milliárd forint bérleti díjat számlázott ki, amiből az ügyfelek 13,4 milliárd forintot fizettek be. Több mint félmilliárd (pontosan 520 millió forint) tehát hiányzik.