Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinchez került a Magyar Idők, a Bors és a Szabad Föld is

Mészáros Lőrinchez került a Magyar Idők, a Bors és a Szabad Föld is

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és a Mediaworks-ön keresztül közvetett tulajdonába került a Borsot is kiadó Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat. Az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

Fotó: Zoom.hu

A Talentis Group közleménye szerint az adományozó célja, hogy hosszú távon biztosítsa a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, tovább erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, valamint felajánlásával támogassa a helyi közösségek minél szélesebb körű tájékoztatását. A tulajdonosváltás a szükséges hatósági eljárások lefolytatását követően zárul – írták.

Az alapítvány is megerősítette a hírt, amikor közleményében úgy foghalmazott: “tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz”. Tájékoztatásuk szerint az alapítvány idén ősszel azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse. Hozzátették:

“ez egyszerre szolgálja az olvasók érdekeit és a polgári értékrend képviseletét”.

Kik vannak benne?

Az alapítvány kizárólagos, illetve többségi részesedésének megszerzésére irányulóan kötött megállapodást a tíz médiavállalkozással, mint felajánlóval. A tíz médiavállalkozás az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója; a Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 százalékos részesedés); a HírTV Zrt., a HírTV médiaszolgáltatója; a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója; a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó; a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója; a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója; a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója; a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója; valamint a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója – sorolták.

A hírben egyébként nem az a meglepő, hogy Andy Vajna médiabirodalma, vagyis a Lapcom a volt felcsúti polgármester, az ország egyik leggazdagabb embere közelébe vándorolt, az már sokkal inkább, hogy az MSZP volt pártpénztárnokának lapja, a Szabad Föld is. Az eladást Puch László azzal indokolta, hogy “a Mezőgazda egy vegyes profilú kiadó, a jövőben azonban kizárólag a politikai lappiacra szeretnénk összpontosítani”.

Borítókép: Mészáros Lőrinc / Forrás: MTI Fotó: Földi Imre