Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kukaholding: tízmilliárdos tartozások és félmilliós fizetések házon belül

Kukaholding: tízmilliárdos tartozások és félmilliós fizetések házon belül

Nincs okuk a panaszra az állami kukaholding irodistáinak, még az egyszerű munkavállalók átlagfizetése is meghaladja a félmillió forintot. Eközben a NHKV Zrt. mind a mai napig nem tud elszámolni a gazdálkodásával, több tízmilliárd forintos hiány is lehet.

Órási bajok vannak a kukaholding működésével, legutóbb a kormány október utolsó napján szavazott meg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot a költségvetésből – vagyis az adófizetők pénzéből. A vonatkozó kormányhatározat szerint ez a pénz kizárólag a 2018-as hulladékkezelési problémák megoldására szolgál – vagyis az NHKV alsó hangon a 2016-os indulása óta az idei év végéig ekkora veszteséget halmozott fel.

Bár az NHKV és az államosított, rezsicsökkentett szemétszállítás körül több botrány is kitört az elmúlt hetekben, például állandósultak a fizetési problémák, az adóhivatal ennek ellenére köztartozásmentes adózóként tartja nyilván a céget mind a mai napig, és az Állami Számvőszék sem tartotta fontosnak mind ez idáig áttekinteni a működésüket.

Nem volt könyvvizsgáló, aki auditálta volna a beszámolót

Hivatalosan nem lehet tudni, hogy mi folyik a cégnél, ugyanis az NHKV a 2017-es eredménybeszámolóját nem készítette el, holott ezt – mint minden magyar cégnek – május 31-ig be kellett volna nyújtania a cégbíróságra. A gondok abból adódnak, hogy az NHKV-nek az indulás óta eltelt két évben nem sikerült kialakítania a számlázási rendszerét – így még azt sem tudja a cég megmondani, hogy mennyi pénzt nem hajtott be és mekkora tartozása van a szemétszállítást ténylegesen végző önkormányzati cégek felé. A hírek szerint a 120 milliárd forint körüli tavalyi árbevétel harmadával-negyedével, vagyis 30-40 milliárd forinttal kapcsolatban merültek fel elszámolási problémák.

Az utolsó elérhető beszámoló a 2016-os évről szól, eszerint az indulás évében a cég 64,9 milliárd forintos forgalom mellett 1,59 milliárd forintos veszteséget termelt úgy, hogy valódi szemétszállítási, hulladékkezelési tevékenységet nem végezett. Az NHKV feladata ugyanis – ahogy az a nevében is szerepel – a koordináció lenne, vagyis a háztartások és a cégek által befizetett szemétszállítási díjak elosztása. Már a 2016-os beszámolót is csak korlátozási záradékkal hagyta jóvá a cég könnyvizsgálója, a 2017-es beszámoló pedig többek között azért nem készült el, mert a könyvvizsgáló azt már auditálni sem volt hajlandó. A kukaholding egyébként már 2016-ban hatalmas tartozásokat halmozott fel, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) beszámolója szerint az NHKV tavaly 14 ,1 milliárd forintot nem fizetett ki a fővárosi szemétszállító cégnek.

Csak a Főkefe 13 milliárdot vár a kukaholdingtól

A FKF a jelek szerint ugyan kisebb-nagyobb szolgáltatás-csökkentések árán, de a fővárossal a háta mögött tudja finanszírozni a kintlevőségét, igaz a 24.hu információ szerint ebből 13 milliárd forinttal adós az NHKV mind a mai napig. Mégsem a fővárosi szemétügyön borult ki a kuka, hanem a Pest megyét kiszolgáló Zöld Híd Nonprofit Kft. csődhelyzetén. A gödöllői központú céget az fektette meg, hogy a kukaholding több mint száz millió forintos követelését nem fizette ki.

A kormány rögtön politikai ügyet kreált a Zöld Híd Kft. működésképtelenségéből, mondván, hogy az csupán az ellenzéki vezetés alatt álló Gödöllő városának ármánykodása, és még véletlenül sem a rezsicsökkentés miatt befagyasztott hulladékszállítási díjakkal párhuzamosan elszálló bérköltségek következménye – e két tényező ugyanis bőségesen elég lenne számos regionális hulladékkezelő cég bedőléséhez. Ezt a helyzetet rontotta tovább az NHKV működésképtelensége, vagyis hogy a munkát ténylegesen elvégző cégeknek lassan, vagy egyáltalán nem fizet.

A probléma országos voltát jól jelzi, hogy míg a Zöld Híd alig száz millió forintot követelt a kukaholdingtól – igaz, eközben 2,5 milliárd forintos tőkeinjekcióra szorult volna -, a kormány ennek az összegnek a tízszeresét adta oda Bárfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter hivatalának a 2018-as szemétszállítási válsághelyzet kezelésére. Megkérdeztük az állami vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter hivatalát, hogy miként használták fel az ominózus 26,4 milliárd forintot, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Félmilliós átlagfizetés a kukaholdingnál

Bár 2017-es beszámolója a mai napig nincs az NHKV Zrt.-nek, a honlapjukon közzéteszik munkavallóik juttatásait. Az adatok alapján nem kell panaszkodniuk a kukaholding irodistáinak, az egyszerű munkavállalók átlagfizetése az idei harmadik negyedévben 505 387 forint volt, amit kiegészített a havi 31 ezer forintos cafeteria juttatás. (2017 utolsó negyedében az átlagfizetés 473 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogy a bruttó bérek 6,6 százalékkal emelkedtek, a cafeteria összege változatlan maradt.)

A cégnek jelenleg nincs vezérigazgatója, annak ellenére, hogy a területet felügyelő Bárfai-Mager Andrea hivatala szeptemberre ígérte az új vezér kinevezését, miután még a kormányalakításkor távozott Weingartner Balázs, aki az újonnan alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkára lett. A céget jelenleg Vásárhelyi Tibor Pál vezérigazgató-helyettes vezeti – az ő bruttó bére havi 950 ezer forint volt, míg a hét igazgató havi 944 ezer forintot kapott. A cég létszáma idén némileg csökkent: míg 2017 utolsó negyedében 169 alkalmazottjuk volt, addig az idei harmadik negyedévre ez a szám 155 főre csökkent.