Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: A kórházi adósságok messze meghaladják a 10 milliárd forintot

Kormányinfó: A kórházi adósságok messze meghaladják a 10 milliárd forintot

Rabszolgatörvény? Gruevszki? Chuck Norris felcsúti útjának megszervezése? Vajon mi foglalkoztatja legjobban kormányunkat? Aki válaszol: Gulyás Gergely. Kormányinfó.

Gulyás Gergely azzal kezd, hogy megköszöni Kovács Zoltán eddigi szóvivői munkáját. December 1-től ugyanis már uniós kommunikációért felelős kormánybiztos lesz. Ezentúl Hollik Istvánnal állnak majd a nyilvánosság elé informálni.

Migráció és az oroszok

A migrációról beszél először hosszabban. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a migrációs vízumról szavaz az uniós parlament, pedig a magyar Országgyűlés egyszer már elutasította. Ez szerinte antidemokratikus, veszélyes Magyarország és a kontinens biztonságára. Ők meg szeretnék védeni a migrációtól a határokat, az EU ezzel szembe megy. Mint mondta, az ENSZ migrációs paktumát Marokkóban nem írja alá a magyar kormány. Az USA után szerinte ők a második ilyen kormány, és őket követi Ausztria, Izrael és a V4-ek is. A versenyképességről azt tudták meg Varga Mihálytól, hogy ma több mint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon. Ez szerinte rekord: a rendszerváltás óta ez a legnagyobb siker, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra csökkent. A közfoglalkoztatottak számában is jelentős csökkenés tapasztalható szerinte.

A kormány a “rabszolgatörvényről” azt gondolja, hogy akinek van kedve, csak az dolgozhat többet.

A több munka ugyanis csak úgy lehetséges, ha a munkavállaló is beleegyezik. Jelenleg 250 órányi túlmunka rendelhető el, az ettől való eltérés csak a dolgozó beleegyezésével történhet, ráadásul elmarad az uniós átlagtól a 400 óra.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 28-án.
MTI/Balogh Zoltán

Jönnek a kérdések

 • Az orosz bérgyilkos kiadásáról azt mondja a miniszter, két orosz állampolgárságú férfiről megállapították, hogy az USA-nak és Oroszországnak is kiadhatóak, ezért döntöttek az európai ország mellet. A magyar igazságügyminiszter egy hónappal ezelőtt tájékoztatta amerikai kollégáját, Gulyás nem érti, miért most jött elő az ügy. Hozzátette, az USA tavaly nyolcból egy magyar kérelmet teljesítette, így az arány még mindig kiegyenlítetlen.
 • Kérdésre válaszolva elmondta, Frans Timmermans és Soros György találkozójáról nem kapott tájékoztatást, de ez amúgy is jellemző a szocialistákra.
 • Kívánnak-e beavatkozni az bezárt újszülött osztály ügyébe a Honvédkórházban? – kérdezi egy médiamunkás. Gulyás erre azt válaszolja, hogy ez a kérdés az egészségügyi államtitkárságra tartozik.A kormány azt kérte az EMMI-től, hogy oldják meg az ellátást, szerinte ennek megfelelően jár el a tárca.
 • A Klubrádió újságírójára kellett várni, hogy szóba kerüljön Nikola Gruevszki. Gulyás szerint a német sajtó 90 százalékban hazudik Magyarországról, így arról is, hogy segítették kijutni az ex-miniszterelnököt Macedóniából. Az igazság Gulyás szerin t az, amit Szijjártó Péter mondott.
 • Kérdésre válaszolva elmondja, örül annak, ha egyre több iskola kerül egyházi kézbe, de jóval nagyobb igény lenne rá, mint amekkora arányban működnek az egyházi intézmények.
 • Az RTL Klub kérdésére elmondja, nem lesz idén karácsonykor Erzsébet-utalvány, mert húsvétkor már odaadták.
 • Azt is megkérdezik, hogy tudja-e hol tartózkodik Nikola Gruevszki. Gulyás nem tudja hol van az ex-miniszterelnök, talán a bevándorlásügyi hivatal tudhatja, merre jár. Ez azonban nem biztos, mivel menekültstátuszt kapott, ezért szabadon mozoghat az Európában. Kérdésre válaszolva elmondka, Gruevszki nem ült magyar diplomaták kocsijában a politikus, mielőtt elhagyta Macedóniát. A kiadatási kérelem szerinte a jogszabályoknak megfelelően zajlik, a magyar bíróság dönt majd erről az egészről. A kiadatás feltételeiről a bíróság dönt, a végső szót azonban az igazságügyi miniszter mondja ki.
 • Az ATV a “rabszolgatörvény” kapcsán arról kérdezi a csúcsminisztert, hogy Lezsák Sándor lezárta a parlamenti vitát, és nem adott szót az ellenzéknek. Gulyás egyetért az Országgyűlés alelnökének döntésével. A törvény kapcsán azt mondja, egy éven túli elszámolást nem tartanak lehetségesnek.
 • Kérdésre válaszolva elmondja az állam feladata, hogy a gyermekvállalást és nevelést segítse, függetlenül attól, hogy valaki egyedülálló szülő-e vagy sem.
 • CEU: Az egyetem önkényesen fogalmazott meg követeléseket, Gulyás szerint nem felelnek meg a jogszabályi feltételeknek. Megint nem válaszol arra a kérdésre, hogy aláírják-e megállapodást a CEU kapcsán New York állammal. Az azonban biztos, hogy nem lát amerikai repülőutat Szijjártó Péter programjában.
 • December 24-e egyelőre nem lesz szabadnap. Nemrég döntöttek a Nagypéntek szabadnapról, most türelmet kérnek a további követelések kapcsán.
 • Gulyás hangsúlyozza, csak akkor fizetik ki a kórházak adósságát, ha az intézmények megfelelő, szabályos működést tudnak felmutatni. Szerinte 10 milliárd forintot messze meghaladó tartozásról van szó összességében. Hozzáteszi, 2019-ben 2,7 százalékkal növekednek a nyugdíjak.
 • Megint a rabszolgatörvényről: Gulyás szerint többen vannak, akiknek van szabadideje és többet szeretnének dolgozni. A szakszervezetekről szólva elmondta, ha valahol béremelkedéssel találkoznak, akkor örülnek, ha nagyobb munkaidőről van szó, akkor megharagszanak. Szerinte a szervezetek véleménye nem mindig egyezik a dolgozóékkal. Megint elmondja, hogy csak a dolgozók beleegyezésével rendelhető el túlmunka.
 • Az olaszliszkai lincselés elkövetőjének szabadon bocsájtásáról szólva azt mondja, reméli, hogy a gyilkost nem engedik szabadon 2022 előtt.

 

Borítókép: Budapest, 2018. november 28.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. november 28-án.
MTI/Balogh Zoltán