Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Závecz: A Jobbik annyira lecsúszott, hogy már a szocialistákat is beérték

Závecz: A Jobbik annyira lecsúszott, hogy már a szocialistákat is beérték

Se a Fidesz, se az MSZP támogatottsága nem mozdult el novemberben, igaz a szocialisták ezzel is feljöttek holtversenyben a második helyre, bár ehhez az kellett, hogy a Jobbik még tovább csússzon – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A kutatás szerint nem mozdult a Fidesz támogatottsága, a múlt havival azonos, 36 százalékos a kormánypárt híveinek aránya. Az MSZP tábora sem változott hónapok óta – most is 7 százalékos –, ennek ellenére a pártrangsor harmadik helyéről – igaz, holtversenyben – a második pozícióba került.

Ez a helyzet a Jobbik folyamatos visszaesése miatt alakult ki, a pártnak egy hajszállal ismét kisebb lett a tábora – a múlt havi 8-ról 7 százalékra csökkent.

A Demokratikus Koalíció megtartotta az előző hónapban elért 5 százalékos táborát. Az LMP-nek, a Kétfarkú Kutyapártnak, a Momentumnak novemberben 3-3 százaléka van, október óta mindegyikük javított 1-1 százalékpontot. A Párbeszéd a választások óta 1 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig a megalakulását követően minden hónapban ekkora volt a támogatottsága. A pártnélküliek aránya egy kicsivel csökkent, most 33 százalék.

Grafikon: ZRI

A biztos pártválasztók körében is jelentős a Fidesz előnye, jelenleg 55 százalékos a tábora. A Jobbik és az MSZP ebben a csoportban is közel egyforma, 12 illetve 11 százalékosak. A Demokratikus Koalíció az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ér el, s

a bejutási küszöbértékre, 5 százalékra érkezett a Momentum is. A biztos szavazói körben azonos szinten, 3-3 százalékon áll az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszédnek és a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig 1-1 százaléka van itt.

Grafikon: ZRI

Az intézet szerint a pártok támogatóit részvételi aktivitásuk és más, kötődésüket jelző mutatók alapján három csoportba sorolhatjuk, választói magra, gyűrűre és perifériára. A Fidesz 2,9 millió fős táborán belül hattizednyien erősen elkötelezett, aktív támogatók, azaz a kormánypárt szavazói magja 1,7 milliós, a kicsit gyengébben kötődő gyűrűhöz 900 ezren tartoznak, míg a lazán kapcsolódó periféria 300 ezres.

Az egyes szavazói csoportok arányai a Jobbik és az MSZP estében is hasonlóak, mint a Fidesznél, a számosságok viszont értelemszerűen jóval alacsonyabbak.

Mindkét pártra igaz, hogy a legszorosabban kapcsolódó támogatók nagyjából 350 ezren vannak, a következő, mérsékeltebben kötődő réteg körülbelül 150 ezer fős, míg a külső szavazói körben nagyjából 50 ezren találhatók.

A közelmúltban végzett kutatások jelezték, hogy Fidesz és az MSZP magjához tartozó szavazók szinte kimozdíthatatlanok, a három legutóbbi választáson voksukkal bizonyították elkötelezettségüket, a 60 év felettiek ennél még több alkalommal is A Jobbikhoz erősen kötődő szavazóknak nincsen ilyen hosszú múltja, java részük (kétharmaduk) a 2018-as választáson szavazott oda először. A párt 2010-es, 2014-es szavazóinak túlnyomó többsége ma a bizonytalanok között található, kisebb hányaduk a Fideszhez pártolt. A mostani Jobbiknak tehát viszonylag frissen csatlakozott és fiatal-középkorú szavazói vannak – az átlagéletkor 38 év.

A DK-nak van a legeltökéltebb szavazótábora. A 400 ezres támogatói kör kétharmada, több mint 250 ezer fő jelenti a párt kemény magját. További 120-130 ezren tartoznak a szavazói gyűrűhöz, míg lazán kötődők szinte alig vannak, talán 20-30 ezren.
A kisebb pártok táborának szerkezete a fenti módon – statisztikai okok miatt – nem rajzolható meg. A Momentumról és a Kétfarkú Kutyapártról annyi elmondható, hogy a parlamenti választásokat követően 2-3 százalékon stabilizálódtak, támogatóik átlagos vagy annál néha nagyobb aktivitási szinttel rendelkeznek. Az LMP tábora valamelyest csökkent az elmúlt hónapokban, de még ennél is nagyobb problémát jelentett számukra, hogy a meglévő szavazóik eltökéltsége csökkent – olvasható a ZRI Závecz Research Intézet közleményében.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs