Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Üzemcsarnok épül az életveszélyes iskolára szánt forrásból Pécsen

Üzemcsarnok épül az életveszélyes iskolára szánt forrásból Pécsen

Augusztusban, tanévkezdés előtt néhány nappal robbant a hír Pécsen, hogy oktatási célra alkalmatlanná vált az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete, ezért az osztályokat más intézménybe helyezik át.

Az iskola épületét korábban már próbálták felújítani, uniós forrásból 400 millió, míg önerőből félmilliárd forint állt rendelkezésre, de a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, ugyanis az építőiparban tapasztalható áremelkedés miatt mintegy 400 millióval magasabb ajánlatok érkeztek. Erről a Pécsi Tankerületi Központ – iskolakezdés előtt – közleményt adott ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy egyeztetéseket folytatnak a kormányzattal az iskoláról.

Másra költik a pénzt

Időközben viszont tovább apadt a felújításra szánt forrás, egy előterjesztésből derült ki, hogy a rendelkezésre álló összegből

278 millió forintot átcsoportosítottak egy üzemcsarnok megépítésére,

amit a novemberi pécsi közgyűlésen meg is szavaztak.

Gulyás Emil szocialista képviselő kérdésére, fogják-e tudni pótolni a hiányzó összeget az egyébként is erősen forráshiányos városban, a polgármester nem tudott válaszolni. Gulyás a Zoom.hu-nak elmondta: múlt csütörtökön ismét szeretett volna választ kapni a városházán tartott közmeghallgatáson, de ott is süket fülekre talált.

A pécsi városháza Fotó: Kovács István

A városvezetés nem csak a sajtót és a képviselőket hagyja válasz nélkül, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője a Zoom.hu-nak azt mondta: hiába érdeklődtek az iskola sorsáról, egyszerűen el vannak zárva az információktól, ráadásul még az érdekegyeztető fórumból is kitették őket.

A hallgatag önkormányzat

Mi is kerestük a pécsi önkormányzatot, azonban hiába, egy hete nem válaszolnak az emailünkre és már a telefont sem veszik fel. A Pécsi Tankerületi Központnál is érdeklődtünk, Páva Péter tankerületi igazgató megbízásából Király Istvánné szakmai igazgatóhelyettes azt a választ adta, hogy “az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola fejlesztésére kiírt pályázattal kapcsolatos kérdéseinek a megválaszolásában nem a Pécsi Tankerületi Központ az illetékes. Az intézmény felújítására Pécs Megyei Jogú Város, mint tulajdonos önkormányzat pályázott és ő a projekt gazdája.”

Azt a tényt figyelmen kívül hagyták, hogy a rekonstrukcióra vonatkozó kérdéseink mellett arról is érdeklődtünk, hol tartanak a tárgyalások a kormányzattal, pedig közleményükben korábban azt írták, ők egyeztetnek az iskoláról.

A pécsi önkormányzatnak az alábbi kérdéseket küldtük el:

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására kiírt közbeszerzés az utolsó hírek szerint eredménytelen lett, mert túl drága ajánlatok érkeztek be. Kiírták már az újabb közbeszerzést az iskola felújítására? Hol tart most ez a folyamat és mikor lehet eredmény?

Sikerült pluszforrást találni az iskola felújítására?

Azt az összeget, amit most átcsoportosítanak az üzemcsarnok építésére, honnan tudják pótolni, illetve kell-e pótolni?

Melyik most a legoptimistább időpont az iskola felújításának a befejezésére, vagyis mikor foglalhatják el a diákok és a tanárok ismét az épületet?

Mindeközben komoly feszültség alakult ki a pedagógusok és a szülők körében is. A fogadó iskolák nem igazán voltak felkészülve az Árpádból érkező diákokra, nincs elég tanterem, a Zoom.hu információi szerint a Nevelési Központban található kollégium tanulószobáját használják tanteremként. A menzát is felkészületlenül érte a tömeg, alig tudnak annyi ételt kiadni a szünetben, hogy mindenki időben megebédeljen. Egy neve elhallgatását kérő pedagógus lapunknak elmondta,

attól tartanak, hogy egyszerűen beszántják majd az iskolát, hiszen ki íratná be a gyermekét egy olyan intézménybe, amelynek épülete sincs.

Még ha valami csoda folytán találnának is pénzt és kivitelezőt a felújításra, akkor is könnyen kieshet két évfolyam, ami akár az iskola végét jelentheti.