Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Utcára vonulnak a szakszervezetek a “rabszolgatörvény” miatt

Utcára vonulnak a szakszervezetek a “rabszolgatörvény” miatt

Utcára vonulva követeli december 8-án a Magyar Szakszervezeti Szövetség a közkeletűen csak „rabszolgatörvénynek” nevezett tervezet visszavonását.

Kordás László a szövetség elnöke az ATV Híradójának elmondta, demonstrációval akarják kifejezni, hogy „elegük van” – vette észre a Mérce.

Az ATV emlékeztetett rá, hogy a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat elfogadása azt jelentené, évente 250-ről 400 órára nőhet a kiróható maximális túlórák száma a munkáltatók számára. A 12 hónapos átlagban heti 48 órára emelik a maximális, rendes munkaidőt, a rugalmas szerződésben foglalkoztatottak számára pedig a munkaidőkeretet pedig 12 hónapról 36 hónapra módosítanák, így csak 2,5-3 év múltával kellene kifizetni visszamenőleg a túlórákat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, több szakszervezettel együtt a kezdetektől elfogadhatatlannak tartotta a tervezetet, és azt „rabszolgatörvénynek” nevezte el. Kordás László pedig reményét fejezte ki az ATV-nek, hogy egy demonstrációval „véget tudnak vetni az ámokfutásnak.”

Borítókép: Szakszervezetek tüntetése a cafeteria visszaállításáért. Fotó: Veres Viktor