Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mától Európa legjobb slammerei és az amerikai nagy öregek is beveszik Budapestet

Mától Európa legjobb slammerei és az amerikai nagy öregek is beveszik Budapestet

Több mint húsz európai ország slam poetry bajnoka és a Women of the world poetry slam világbajnoka, Mwende „FreeQuency” Katwiwa mellett az egyre népszerűbb művészeti ág amerikai atyja, Marc Kelly Smith , valamint a költő, professzor és „Slam Master” Bob Holman is tiszteletét teszi a kontinens legnagyobb performansz-költészeti fesztiválján. A négy estén át tartó rendezvénysorozat során workshopokon, vitaesteken, exkluzív előadásokon vehetnek részt az érdeklődők,

és két etapban az is kiderül, ki lesz 2018-ban Európa legjobb slam költője.

A slam poetry olyan performatív költészeti műfaj, ami gyakran magában hordozza a rap, a stand-up comedy, a színház és az irodalom művészeti sajátosságait. Mindemellett pedig tulajdonképpen bármiről szólhat, igaz, vannak divatos témák, most leginkább az önelemzés korszakát éli az amerikai és a magyar slam is, mégis erősen társadalom- és politikakritikus szöveggel nyerte az országos bajnokságot Molnár Péter, akit aztán már mint Eb-részvevőt meg is hívtunk egy jó kis beszélgetésre:

A Fidesz már rég megszűnt, ami most van, az csak egy utódpárt

Kulturális podcast, a vendég Molnár Péter, az idei Slam Poetry Országos Bajnokság győztese. November 26. és 30. között ő képviseli Magyarországot a Slam Poetry Európa-bajnokságon, amit nem mellesleg Budapesten rendeznek. Molnár Péter egyébként a Fidesz alapítótagja, szólásszabadság-kutató, aktivista és a CEU a szívügye. Orbán Viktor pedig idézni szokta őt éjszakába nyúló megbeszéléseken.

A mozgalom 2006-ban ütötte fel a fejét Magyarországon. Kezdetben csak Budapesten rendeztek havonta versenyeket, ám az évek során már húsz vidéki város alapította meg saját klubját. Emellett aktív slamközösségek működnek Erdélyben, Vajdaságban és Felvidéken is. Slam Poetry Európa-bajnokságot néhány éve szerveznek rendszeresen, ezekre az évente rendezett eseményekre a kontinens számos országából érkeznek a performansz költészet nemzeti bajnokai, hogy összemérjék tehetségüket.

2018-ban Magyarország nyerte el a Slam Poetry Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Budapesten 2018. november 27. és november 30. között zajlik az európai viszonylatban is egyedülálló programsorozat.

A Slam Poetry Magyarország több mint 20 európai ország bajnokát látja vendégül a négynapos rendezvényen, amelynek csúcspontja az Európa-bajnoki döntő, ami november 30-án lesz a Trafóban.

Az esemény díszvendége a műfaj alapító atyja, a chicagói Marc Kelly Smith és az általa vezetett spoken word együttes, a Chicago’s Speak Easy Ensemble 2018. Ők három napon keresztül együtt dolgoznak négy visegrádi országból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) érkező költővel, akikhez csatlakoznak Szerbiát, Macedóniát és Ukrajnát, valamint Franciaországot képviselő fiatal slammerek.

Molnár Péter – “Én ne lennék konzervatív?” – I.helyezett – 7.SPOB Döntő – 1.kör

http://slampoetry.hu/ https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Készítette: Szabados Márk – markszabados.com markszabados11@gmail.com

Mellettük a magyar közönség számára sem ismeretlen New York-i költő, professzor és „Slam Master” Bob Holman, valamint a 2018-as Women of the World Poetry Slam bajnoka, a kenyai származású, amerikai Mwende „FreeQuency” Katwiwa és Philip Meersman belga költő, az Európa-bajnokságok főszervezője kiemelt vendég.

Az amerikai-európai kollaborációnak külön bemutatója lesz Bridging Barriers címmel, szintén a Trafó színpadán, november 29-én. A bemutatót workshopok és vitaestek, nyilvános beszélgetések keretezik. Szóval ez egy igazi, nemzetközi slam poetry fesztiválhét.

A programok kicsit részletesebben:

  • november 27., kedd: Konferencia és a Nagy Slam Vita – itt a slam poetry történetében először egy asztalhoz ül a két legnagyobb figura, Marc Smith és Bob Holman (helyszín, időpont, részletes infók itt)
  • november 28., szerda: Elődöntő – a verseny első felvonása: 21 ország nemzeti bajnoka csap össze, közülük 10 juthat be a pénteki döntőbe (helyszín, időpont, részletes infók itt)
  • november 29., csütörtök: Magyar Slam Showcase, „Bridging Barriers” Showcase, Amerikai Slam Showcase – magyar, európai és amerikai kollaborációk a színpadon, meglepetésekkel (helyszín, időpont, részletes infók itt)
  • november 30., péntek: Döntő – az Európa-bajnokság záró eseménye ahol az előválogatóból továbbjutott 10 slammer két körös versenyben mérközik meg egymással (helyszín, időpont, részletes infók itt)

Konferencia és a Nagy Slam VitaKonferencia és a Nagy Slam VitaKonferencia és a Nagy Slam Vita

Kiemelt kép: Országos Slam Poetry Bajnokság / Fotó: Bokor Krisztián / NirvanArt / Slam Poetry Magyarország